Magyarország nemzeti függetlensége támadás alatt áll

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Magyarország nemzeti függetlensége támadás alatt áll - reagált Orbán Viktor a Magyar Rádió 180 perc című műsorában John McCain amerikai szenátor szavaira. A miniszterelnök szerint valakinek nem tetszik Magyarország mostani függetlensége.
Vágólapra másolva!

Provokációnak nevezte Orbán Viktor a John McCain által a napokban mondott dolgokat, amelyek a Magyarország elleni támadás részei. A miniszterelnök szerint pénzügyi, energetikai és kereskedelmi kérdések szabják meg egy ország függetlenségét, a jelenlegi magyar függetlenség azonban valakinek nem tetszik, ezért támadják Magyarországot.

John McCain arizonai republikánus szenátor az új amerikai nagykövet kinevezéséről tartott keddi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". Azt mondta: "nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal, és mi a Gazdagok és szépek producerét küldjük nagykövetnek".

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Déli Áramlat

A Déli Áramlattal kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor: elemi érdekünk, hogy legyen olyan gázvezeték, ami Magyarországra jön, de elkerüli Ukrajnát. Meg kell csinálni azt, amit a németek. Az első várakozás volt a Nabucco, de az meghiúsult. Most meghiúsult a Déli Áramlat. Ez komoly ember komoly gondolata volt - fogalmazott Putyin hétfői bejelentésével kapcsolatban. Nekünk azt kell tennünk, amit az oroszok mondtak. Ez a lehetőség nem jött össze. Nem szabad pitiznünk, hogy mégis maradjon - mondta.

Vasárnap

A vasárnapi zárva tartásról a kormányfő azt mondta: céljuk, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni. Jelenleg ezt a legkönnyebb a kereskedelemben elérni.

Veszprém

Van már jelöltje a Fidesznek a veszprémi időközi országgyűlési választásra, de hogy ki, még nem nevezte meg Orbán Viktor. Arra a kérdésre, hogy Ovádi Pétert jelölik-e, nemmel válaszolt. A kétharmadnak a miniszterelnök szerint a mostani helyzetben nincs jelentősége, nem ismer olyan problémát, amelyet 2010-2014 között ne oldottak volna meg a kétharmaddal. A legfontosabb kérdés szerinte, hogy lesz-e a veszprémieknek és a város környékén élőknek olyan parlamenti képviselőjük, aki el tud intézni nekik fontos ügyeket.