Közmunkással javíttatta autóját a polgármester

Vágólapra másolva!
Jogerősen 180 ezer forint pénzbírságra ítélte pénteken a Szegedi Törvényszék a pitvarosi polgármestert magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A bíróság szerint a vádlott közmunkással javíttatta az autóját.
Vágólapra másolva!

Radó Tibor 2011 novemberében - ekkor is Pitvaros polgármestere volt - azzal bízott meg egy autószerelő végzettségű közfoglalkoztatottként dolgozó embert, hogy balesetben összetört autóját a munkaideje alatt javítsa meg. A feladatról tájékoztatta a közfoglalkoztatást irányító munkatársát. Az autószerelő három napon át javította az autót, miközben papíron közmunkát végzett. A hamis jelenléti íveket és a belőlük készült elszámolást a polgármester aláírva továbbküldte a munkaügyi kirendeltségre.

A polgármester mindvégig tagadta bűnösségét, a másik két vádlott azonban beismerő vallomást tett.

A bíróság azt a körülményt, hogy az elsőrendű vádlott a bűncselekményt hivatali hatalmát felhasználva, a tőle függőségi viszonyban lévő vádlott-társai felhasználásával követte el, súlyosító körülménynek tartotta, ugyanezt a másik két vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte.

A Makói Járásbíróság a polgármestert folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a másodrendű vádlottat folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége, a harmadrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt jogerősen megrovásban részesítette.

Az ügy azért került a Szegedi Törvényszékre, mert a polgármester fellebbezett az ítélet ellen. A másodfokú tárgyaláson az ügyvéd azt mondta: a polgármester nem utasította munkavégzésre a férfit, hanem megkérte, hogy szabadidejében dolgozzon az autón, amit el is vállalt, fizetséget is kapott érte, tehát a munkavégzés nem az állam terhére történt. Az elsőfokú eljárásban nem derült ki, hogy a férfi mely napokon és hány órában végezte a javítást, a megadott időszakban ugyanis szabadnapjai is voltak.

A Szegedi Törvényszék a pénzbüntetést 180 ezer forintra enyhítette.