Zúgott a Viktátor Áder János ablaka alatt

ismét vida Korrupció ellenes tüntetés, Budapest,
Korrupció ellenes tüntetés, Budapest, 2014.12.05. Fotó: Szabó Gábor
Vágólapra másolva!
Néhány ezren tüntettek a fővárosban Vida Ildikó és több más NAV-vezető lemondása ellen a fővárosban. „A mi országunk, a mi pénzünk" elnevezésű demonstrációt az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért elnevezésű csoport a Facebookon szervezte. A szónokok főleg a korrupcióról, a magánnyugdíjpénzek elvételéről és a politikusok felelősségéről beszéltek a Sándor-palota előtt. 
Vágólapra másolva!

„Áder János még biztosan nem hallgatott punk koncertet az ablaka alatt” – kommentálta a Kozmosz zenekar énekese, hogy este a Sándor-palota előtt felállított színpadon játszott a bandájával a korrupcióellenes tüntetőknek. A tömeg a Vértanúk teréről a Lánchídon át vonult fel a Budai Várba, a beszédek alatt a már megszokott rigmusokat skandálta.

A tömeg a Vértanúk teréről a Lánchídon át vonult fel a Budai Várba Fotó: Szabó Gábor - Origo

Lázár, Vida, rendszerhiba

A tüntetés este hatkor kezdődött, a transzparensekkel és zászlókkal felszerelt tömeg rövid beszédek után kezdett vonulni Buda felé. A demonstrálók között feltűnt néhány politikus is, Demszky Gábor volt főpolgármester például egy iker babakocsit tolt maga előtt. A tiltakozók kormány-és korrupcióellenes jelszavakat skandáltak, néhány aktivista a Lánchídról játék tízezreseket szórt a tömegbe. „Lázár, Vida, rendszerhiba” – zúgta sokáig a tömeg.

Bedöglött teherautó

A menet elején a tüntetők egy piros-fehér-zöld transzparenst fognak, amire az van írva: "Nem tudunk annyit adózni, amennyit loptok!"

A hangulat végig békés volt, fennakadást csak az okozott, hogy Budán, a Hunyadi János utcában lerobbant a felvezető teherautó, így hangosítás és beszédek nélkül vonultak fel a Sándor-palota elé, ahol már készen állt a színpad.

Így vonult a tömeg a Lánchídon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kérjük vissza az országunkat

Vágó Gábor mondta az első beszédet. A volt LMP-s képviselő szerint tűrhetetlen mértékű a korrupció, és ezt csak a magyar nép tudja megakadályozni.

"Valami ezen az őszön megváltozott. Több tízezer ember megy az utcára, és nem hagyja magát elnyomni. Elértünk pár dolgot is, Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere például visszaadta az áron alul vett lakását" – mondta, majd azzal fejezte be beszédét:"Orbán Viktor, kérjük vissza az országunkat.

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő is felszólalt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Őseink forognának a sírjukban

Farkas Ottó, a szónokverseny Londonból hazatért nyertese a módszeres kizsákmányolás ellen szólt. "A kormány az általa uralt médiában eltussolja a fontos ügyeket, és mindenkinek ígéreteket tesz, aztán megint átviszi a saját törvényjavaslatait" – emlékeztette a tömeget.

Szabó Sándor a magánnyugdíjak elvételéről beszélt.

"A politikai elit kizsákmányolja a kisembereket, és csak a sajátjaiért tesz. Ki tudja, kinek a zsebében kötöttek ki az ellopott magánnyugdíjpénzek. Ha őseink ezt látnák, forognának a sírjukban" - mondja Szabó Sándor.

Farkas Ottó is hangot adott véleményének Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ne akadályozzák a rendszerváltást!

Paul Tamás a nemrég megalakult korrupcióellenes szövetség támogatására szólította a tömeget, majd Karancsi Gábor mondott hosszabb beszédet. Az olajügyek kirobbantója a szövetség munkájáról beszélt.

"Nap mint nap érkeznek hozzánk korrupciós ügyek, melyeknek feldolgozását megkezdtük. Talán most majd felébred a szunnyadó magyar igazságszolgáltatás" – reménykedett, majd felszólította az országgyűlési képviselőket, hogy ne akadályozzák a rendszerváltást, hanem aktívan vegyenek részt benne. Karancsi szerint ideje lenne, hogy a belügyminiszter feloldja az olajügyek titkosítását.

Rendbontás nélkül ért véget a rendezvény Fotó: Szabó Gábor - Origo

Himnusz után elvonult a tömeg

A beszédeknek este fél9 körül lett vége, a tüntetők elénekelték a Himnuszt, majd Vágó Gábor berekesztette a rendezvényt, a Sándor-palota előtti tér pedig percek alatt kiürült.