Török Gábor: A kulcs Orbán Viktor kezében van

Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Vágólapra másolva!
Török Gábor szerint a magyar jobboldalnak hiteles, itthon és a számunkra igazán fontos világpolitikai centrumokban is elismert politikai képviseletre van szüksége.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor nem újfasiszta, és nem is diktátor. De nem is tévedhetetlen: könnyen lehet, hogy az orosz kapcsolattal, valamint a politikáját leíró és egyben széles körben hirdető illiberális állammal politikai karrierje legnagyobb hibáját követte el – vélekedett Török Gábor.

Török Gábor úgy látja, Magyarország két nagy hibát követhet el Fotó: Szabó Gábor - Origo

Fontos a hitelesség

Az országnak stabil, az emberek támogatását bíró és a nemzet érdekeit szem előtt tartó kormányra van szüksége. A magyar jobboldalnak pedig hiteles, itthon és a számunkra igazán fontos világpolitikai centrumokban is elismert politikai képviseletre van szüksége. Amely megakadályozhatja, hogy a teljesen szétesett és jelenlegi formájában biztosan kormányképtelen magyar baloldal sorsára jusson – olvasható a politológus blogjában.

„A helyzet kulcsa most kétségtelenül Orbán Viktor kezében van. Magyarország azonban két nagy hibát elkövethet: ha elhiszi, hogy minden problémáját Orbán Viktor okozza, s ha elhiszi, hogy minden problémájára megoldást csak Orbán Viktortól várhat.”

Nagy vihart kavart

Előzőleg John McCain diplomáciai vihart kavart, azzal, hogy az amerikai Szenátusban „újfasiszta diktátornak” nevezte Orbán Viktort, amikor az ellen érvelt, hogy Colleen Bell tévés producer legyen az USA új magyarországi nagykövete. A magyar kormány visszautasította a szenátor szavait, és berendelte André Goodfriend amerikai ügyvivőt. A Fidesz bocsánatkérést vár John McCaintől.

John McCain szerint Orbán Viktor „antidemokratikus alkotmányos változásokat” vezetett be Forrás: MTI/Beliczay László

John McCain republikánus szenátor hosszasan sorolta a magyarországi demokráciával kapcsolatos aggodalmait egy szerda este kiadott közleményben. Szerinte Orbán Viktor illiberális demokráciája kihívást jelent az EU és a NATO alapvető értékeivel szemben.