Százmilliós kártérítést kap a Fekete Sereg egyik áldozata

Fekete sereg - Százmilliós kártalanítás az ártatlanul bebörtönzött áldozatnak
Szántai Attila
Vágólapra másolva!
Százmillió forintos kártalanítást ítélt meg a Fekete Sereg néven ismertté vált banda egyik évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának a Fővárosi Ítélőtábla.
Vágólapra másolva!

A fővárosban motelt, éttermet üzemeltető Szántai Attilára 2000 végén szabadították rá a Fekete Sereget a bűnözőkkel együttműködő rendőrök. Őt és családját hónapokon át védelmi pénzért zsarolták, fenyegették, bántalmazták, mígnem Szántai Attila jogszerűen tartott fegyverével a saját otthonánál rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy pedig életveszélyesen megsebesült.

13 év fegyház

Szántai Attilát jogerősen 13 év fegyházra ítélték, és a bandatagok közé zárták, akiktől további súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie, miközben a családját továbbra is fenyegették. Időközben a Szántai Attila sérelmére elkövetett cselekményeket másik eljárásban jogerős ítélet állapította meg, és a bíróság az ellene fellépő bandatagok közül több embert jogerősen elítélt.

6 év 9 hónap

Szántai Attila 6 év 9 hónap után került szabadlábra, és 2012-ben mentették fel jogerősen a vádak alól.
A megpróbáltatások során maradandó egészségromlást elszenvedett férfi súlyosan megrendült egészségi állapotban érkezett a polgári per csütörtöki tárgyalására, ahol az ítélőtábla jogerősen százmillió forint nem vagyoni kártalanítás megfizetésére kötelezte az alperes magyar államot.

Szántai Attila Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első fokon megítélt 80 millió forintos nem vagyoni kártalanítás 100 millióra emelésével kapcsolatban a tábla tanácselnöke megjegyezte: a kártalanítás összegének meghatározásánál szempont volt az is, hogy kellő visszatartó erő legyen a hasonló esetek megelőzése érdekében. A vagyoni kártalanításról ugyanakkor a tábla úgy döntött: bár kétségtelenül voltak ilyen károk, összegszerűségüket a perben nem sikerült bizonyítani.

Polt Péter bocsánatot kért

Személyesen Polt Péter legfőbb ügyész írt bocsánatkérő levelet Szántai Attilának, és legfőbb ügyészi utasítást adott ki a hasonló esetek megelőzése érdekében.

A Fekete Sereg ügyében a több mint egy évtizeddel ezelőtt elkövetett cselekmények, védelmi pénzek szedése, tartozásbehajtás, erőszakos bűncselekmények és fegyveres leszámolások miatt folyt büntetőeljárás többtucatnyi vádlott ellen. A bíróság a házi őrizetből külföldre menekült Magyar Róbertet tényleges életfogytiglanra, több társát pedig tíz évet meghaladó szabadságvesztésre ítélte 2012-ben.