Lázár Jánosnak estek a beosztottjai

Lázár János Hódmezővásárhely, 2014. október 5.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában 2014. október 5-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Nyílt levélben kéri Lázár Jánost a törvények betartására a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Felhívják a Miniszterelnökséget vezető miniszter figyelmét, hogy a közszférában dolgozókat csak úgy lehet túldolgoztatni, ha időkeretet is megszabnak erre. A heti munkaidő így sem haladhatja meg a 48 órát. A szakszervezet szerint a Miniszterelnökségen törvénytelenül rendelték el a 10 órás munkaidőt.
Vágólapra másolva!

A közszolgák érdekvédelmi szervezete úgy fogalmaz a Lázár Jánosnak írt nyílt levélben, hogy a törvények betartása mindenkire nézve kötelező, különösen igaz ez a magasabb állami vezetői tisztséget betöltő funkcionáriusokra.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A közelmúltban a Miniszterelnökségen olyan papírt írattak alá a dolgozókkal, amelyben vállalják, hogy hetente négy napon is 10 órát dolgoznak. A nyílt levél emlékezteti a minisztert, hogy törvény szabályozza a közszolgálati tisztviselők munkaidejét napi 8, heti 40 órában korlátozva. Van ugyan lehetőség a munkaidőkeret rendszerének bevezetésére, de annak kezdő és befejező időpontját rögzíteni kell, és a munkaidőkeret legfeljebb 16 hétre vonatkozhat.

Nem családbarát munkahely

A szakszervezet abban egyetért Lázár Jánossal, hogy a Miniszterelnökség nem családbarát munkahely. Nem fogadják el azonban azt a kijelentést, hogy „nálunk a munkaidőnek kezdete van, vége nincs."

Nem értik

A közszolgálati tisztviselőkre több mint tizenöt többletkövetelmény vonatkozik a versenyszférában dolgozókhoz képest. Ezek közül néhány: eskü, alapvizsga, szakvizsga, a bizalomvesztés és a méltatlanság azonnali hivatalvesztéssel járhat, nem lehet más kamara tagja (így a Magyar Vadászkamaráé sem...). 2008-óta nem részesültek béremelésben, megvonták tőlük a 13. havi illetményt, míg az infláció ez alatt több mint 25 százalékos volt. Mindezek tükrében különösen érthetetlen és elfogadhatatlan számukra a munkaidő törvénytelen meghosszabbítása.

Legyen családbarát

A szakszervezetek támogatják – a munkahelyi feladatokhoz igazodó – törvényes rugalmas munkaidő bevezetését, valamint az ésszerű távmunkát, de felszólítják Lázár Jánost, hogy a Miniszterelnökségen bevezetett törvénytelen munkaidő-szabályozást azonnal vonják vissza. Arra biztatják Lázár Jánost, hogy a Miniszterelnökségen is dolgozzák ki a családbarát munkahely cím elnyeréséhez szükséges feladattervet, példát mutatva ezzel a többi állami, önkormányzati munkaadó, illetve a versenyszférában működő munkaadók számára.