Zárt ülésen váltották le Vitézyt és döntöttek másokról

Tarlós István Budapest, 2014. december 3.
Tarlós István főpolgármester érkezik a Fővárosi Közgyűlés ülésére a Városházán 2014. december 3-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2014. december 3. Tarlós István főpolgármester érkezik a Fővárosi Közgyűlés ülésére a Városházán 2014. december 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Rövid taktikai egyeztetést tartott Tarlós István főpolgármester a szocialistákkal, majd az összes személyi kérdéséről zárt ülésen döntöttek. Leváltották Vitézy Dávidot, kicserélték a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak jelentős részét, megszavazták a közgyűlés bizottságait.
Vágólapra másolva!

Minden személyi kérdésről, így Vitézy Dávid BKK-vezér menesztéséről is zárt ülésen döntött szerdai ülésén a fővárosi közgyűlés, miután a testület ülése mintegy félórás késéssel kezdődött el Tarlós István és a szocialisták egyeztetése miatt.

A főszereplő ott sem volt

Egy gombostűt nem lehetett leejteni a fővárosi közgyűlés üléstermében szerda reggel. A terem zsúfolásig megtelt, és mindenki a nyakát nyújtogatta, vajon eljött-e Vitézy Dávid, akivel kapcsolatban kedd este óta már biztosan tudható volt, hogy a vele való, évek óta tartó viszályt a főpolgármester azzal zárja le, hogy felmentik a BKK vezérigazgatói székéből. Vitézy azonban nem volt ott.

Tarlós István főpolgármester megérkezik a közgyűlés ülésére Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ülés mintegy félórás késéssel kezdődött, mert Tarlós István személyi kérdésekről egyeztetett a szocialista képviselőkkel. Ez azonban biztosan nem Vitézy személyét érintette, hiszen a szocialista Horváth Csaba már korábban jelezte, támogatja a személycserét. A zárt ülésen hozott döntést is ő jelentette be az újságíróknak, elárulva, hogy a javaslat 90 százalékos támogatást kapott.

A főpolgármester és Vitézy Dávid viszonya még 2012-ben romlott meg Forrás: MTI/Földi Imre

Horváth Csaba elismerően szólt Vitézy utódjáról, a közgazdász közlekedési szakember Dabóczi Kálmánról, akinek szakértelmét dícsérte. Úgy tudjuk, a Dk két képviselője nemmel szavazott Vitézy felmentéséről, a PM-es Karácsony Gergely pedig azt közölte, hogy tartózkodott, mert bár nem kérdőjelezi meg Dabóczi Kálmán felkészültségét, úgy gondolja, Vitézy Dávid jól végezte a feladatát.

Köszönettel búcsúzott Vitézy

A leváltására Facebook-bejegyzésben reagált a vezérigazgató. "Gyerekkorom óta szívügyem a budapesti közlekedés. Tizenévesen a forgalomirányítók mellett töltve a szabadidőm, majd civilként küzdve a fásult es fejlődésképtelen rendszer javításáért - sosem akartam más lenni, mint aki szerethető és modern közlekedést építhet. Óriási megtiszteltetés és felejthetetlen élmény, hogy ez teljesülhetett".


Megköszönve a "szolgálatot", Vitézy azzal folytatta, hogy az elmúlt 1498 nap alatt megélt viharokat és számos sikert, miközben igyekeztek nem csak "valami kicsit jobbat csinálni", hanem létrehozni valami újat. "Ez persze az első naptól kezdve rengeteg érdeket sértett - nem véletlen, hogy az elmúlt két évben jelentős ellenszélben kellett előrehaladnia a legfontosabb projekteknek és a legjobb szakembereknek is."

Az eredményeket felsorolva a távozó vezérigazgató megjegyezte: elég csak a sok modern megoldásra, a füves villamospályára, akár a mobilapplikációkra, akár az egyre több közlekedési ágazatban megjelenő XXI. századi arculatra és szolgáltatásokra gondolni. Az elmúlt időszak Budapest közlekedéstörténetének egyik legmeghatározóbb négy éve volt, amire a BKK minden dolgozója büszke lehet - állapította meg.

Hatgyerekes közgazdász az utód

Vitézy utódja január 1-től Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) igazgatóhelyettese, aki emellett több más fontos posztot is betöltött eddig a minisztériumi háttérintézménynél. Közgazdász és a gazdaságtudományok doktora, hat gyereke van. Dabóczi 2006-2011 között a nemzeti fejlesztési tárcánál, illetve elődeinél dolgozott a közlekedésszakmai terület vezetőjeként.

Dabóczi Kálmán közgazdász, közlekedési szakember a BKK vezetője januártól Forrás: MTI/Kovács Tamás

A BKK új vezére szakmai életrajzában "robosztus szakmai felkészültségét" emelte ki, továbbá kitért széleskörű iparági tapasztalataira a közlekedés, a távközlés, az energi- és gyógyszeripar, az e-business, valamint a közigazgatás és az államigazgatás területén. Önmagát kreatív, innovatív probléma-definiéáló és -megoldó képességű emberként írta le, akinek rendszerszemléletű a látásmódja. Kiemelte még kompetenciái között a példamutató diszkréciót, lojalitást és munkamorált.

Még három cégvezetőt lecseréltek

Nem csak a BKK élén történt személycsere, más fővárosi cégek is új vezetőt kapnak - ezeket a kérdéseket szintén zárt ülésen tárgyalták. A 2010 óta a BFVK-t vezető Nagyunyomi-Sényi Gábort Vitézyhez hasonlóan csütörtöki hatállyal rúgták ki, és ő is egyhavi végkielégítést kapott. A fővárosi vagyonkezelő cég élére a Vízművek ingatlangazdálkodási igazgatóját, Barts J. Balázst nevezték ki.

Kisöpörte Tarlós István az FKF vezetőjét is, volt kisgazda politikus az utódja Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Horváth Béla lesz a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezérigazgatója. Horváth a Városháza adminisztratív posztjáról, a városüzemeltetési főosztály éléről érkezik az FKF-hez, melyet három éve Klug Lajos vezet. Horváth egyébként az MDF-alapítóként lett 1990-ben országgyűlési képviselő. Később közgyűlési képviselő is volt: 1998-ban a kisgazdák listájáról jutott be a testületbe.

Változás történt egy másik közszolgáltató cég, a Főtáv élén is: itt az energetikai szakember Fekete Csabát Tarlós István főpolgármester bizalmasa, gazdasági főtanácsadója, Mitnyan György váltja. Mitnyan fővárosi céget még nem, de fővárosi kerületet már vezetett: 1998-2006 között a Hwgyvidéket. Leginkább a turulszobor botránya és szigorú öltözködési előírásai miatt volt ismert.

Az Együtt nem ért egyet Vitézy menesztésével

Az Együtt a közgyűlési szavazás után közölte: nem ért egyet azzal, hogy a közgyűlés fideszes és szocialista képviselői menesztették Vitézy Dávidot, mert "bár követett el hibákat bizonyos közbeszerzések és beruházások esetében, munkáját összességében jól végezte", szakmailag felkészült volt. Ezért Székely Sándor, az Együtt fővárosi képviselője nem is szavazta meg a BKK-vezér leváltását. Az ellenzéki párt azzal sem ért egyet - tudatták -, hogy Tarlós István "leszerepelt jobboldali politikusokat ültet fontos pozícióba" - itt utaltak Horváth Bélára és Mitnyan Györgyre.

Hét bizottsága lett a fővárosnak

Zárt ülésen fogadták el a főváros bizottsági struktúráját, választották meg a tagokat, majd letették esküjüket a külsős bizottsági tagok is. A fővárosnak hét bizottsága lesz, ebből kettőt vezet ellenzéki politikus, a többit kormánypárti. A bizottságokban hét képviselő és négy nem képviselő, azaz külsős tag foglal helyet, kivéve a városfejlesztési bizottságot, amelynek 8 képviselő és 3 külsős tagja van.

A közgyűlés bizottságai és elnökei

Testület Elnök
Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP)
Költségvetési Bizottság Kovács Péter (Fidesz-KDNP)
Közbeszerzési Bizottság Trippon Norbert (MSZP)
Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság Szaniszló Sándor (MSZP)
Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság Láng Zsolt (Fidesz-KDNP)
Ügyrendi, Nemzetiségi, Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP)
Városfejlesztési, Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottság Riz Leventen (Fidesz-KDNP)

Csere a vezető testületekben

Nem a négy évvel ezelőtti, szinte teljes tisztségviselő-cserére tett ugyan javaslatot a közgyűlésnek Tarlós István, de az összesen 51 fővárosi (rész)tulajdonú társaság jelentős részénél nagyarányú személyi változások történnek a közgyűlés - szintén zárt ülésen hozott - döntése nyomán a vezető és az ellenőrző testületekben - vagyis az igazgatóságokban illetve a felügyelőbizottságokban.