Rövidebb életre számíthatnak a magyarok, mint az uniós átlag

Vágólapra másolva!
Négy évvel élhetünk kevesebbet.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megnőtt a születéskor várható élettartam az Európai Unióban, de továbbra is jelentős különbségek vannak az egyes országok között, derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves egészségügyi jelentéséből. Az EU 28 tagállamában a születéskor várható élettartam 2012-ben átlagosan 79,2 év volt, azaz 5,1 évvel magasabb, mint 1990-ben. Ezzel szemben Magyarországon 75,2 év volt (az 1990-es 69,5 év helyett).

Romániát előzzük

A születéskor várható élettartam Spanyolországban (82,5 év), Olaszországban (82,4 év) és Franciaországban (82,1 év) a legmagasabb, a lista végén álló balti és kelet-európai államokban (Romániában, Bulgáriában, Lettországban és Litvániában) 75 év alatti.

Az infarktus vezet

A szív- és érrendszeri megbetegedés (infarktus és agyi érkatasztrófa) továbbra is az első számú halálok Európában: 2011-ben a halálesetek 40 százalékát okozták, míg a daganatos betegségek 24 százalékát. Az OECD-jelentés szerint gyakorlatilag valamennyi országban csökkentek az agyi érkatasztrófa okozta halálozások (főként Észtországban és Ausztriában, több mint 50 százalékkal), és a rákos megbetegedések okozta halálozás is némileg csökkent az uniós tagállamok többségében.