Halál vár a fagyott erdőkben

veszély, ónos eső, budai hegyek
Vágólapra másolva!
Több száz hektáron rongálja az erdőket a fagyott ónos eső, a helyenként 8 centi vastag jégpáncél miatt  életveszélyes a Pilisbe vagy a Budai-hegységbe látogatni. A fővárosi XII. kerületben több utcát lezártak a kidőlő fák miatt, nem járható a Budakeszi út sem.
Vágólapra másolva!

Több százmilliós kárt okozott eddig az fagyott eső a Pilis, Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein, ahol a súlyos jégpáncél miatt folyamatosan törnek ketté az ágak vagy éppen egész fák. Az erdők látogatása továbbra is életveszélyes és tilos - figyelmeztet a Pilisi Parkerdő Zrt.

Kedd reggel sem javult a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében. A jég az úr Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek valamint Pilisszentlászló térségében–ráadásul, az ónos eső alacsonyabban fekvő területeken is kezd megfagyni, veszélyeztetett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz is.

Gyalogos a munkaterületen Fotó: Polyák Attila - Origo

Több száz hektárt tarolt le a jég

Az ónos eső ddig több száz hektáron pusztította az erdőállományt, a Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatalost is a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz milliós nagyságrendű kárösszegre lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

A társaság munkatársai és tűzoltók folyamatosan dolgoznak az utak megtisztításában, hiszen néhol több tonnás fatörzsek is korlátozzák a forgalmat.

A tűzoltók olykor több tonnás fatörzseket kell eltakarítsanak az erdős terepen Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A kidőlő fák, leszakadt ágak miatt a fővárosi XII. kerületben több útvonalat is lezártak, így a Budakeszi út-Árnyas utca szakaszt és a Svábhegyi utca-Eötvös utca közötti etapot, a fogaskerekű megállójánál. A Konkoly-Thege utca és az irhás árok annyira veszélyes, hogy még gyalogosok sem közlekedhetnek rajta. A teljes lista a fővárosi katasztrófavédelem honlapján olvasható.

Az óvodák is bezárnak

A kialakult helyzet miatt a hegyvidéki önkormányzat arra kéri a lakosokat hogy a Normafa, az Őzike, a Pingvin és a Művész Óvodákba a mai napon ne vigyék a gyermekeket. Helyettük a János Kórház területén működő Mesevár Óvodát ajánlják - ám mint az Origo megtudta, ide kedden csak három gyereket vittek be, a szülők többsége másként oldotta meg a kicsik elhelyezését.

Különjárattal segítenek

Az ónos eső okozta fagyások miatt a BKK is közvetlen különjáratot indít a budai hegyvidékre: Reggel fél kilenctől aNőszirom – Moha utca kereszteződésétől a Márton Áron térig járnak buszok, minden egész és minden fél órában.

Fakidőlés akadályozta december elsején este a XII. kerületi Béla király út forgalmát Forrás: MTI/Demecs Zsolt

Kerüljék el a Budakeszi utat

Érdemes azoknak is felkészülni a fagy okozta közlekedési változásokra, akik Budapest felé tartanak: A Budakeszi út továbbra is le van zárva, a főváros irányába kerülni Budaörs vagy Perbál felé lehet kerülni.

Munkatársunk jelzése szerint Budakesziről nagy kerülővel Budaörs felől kerülnek a 22-es és 22A-buszok is, indulási idejük azonban bizonytalan. A két buszjárat ráadásul nem megy el a Széll Kálmán térig, Budaörs és Budakeszi között járnak, Budörsig más busszal kell eljutni - mondták a megkérdezett sofőrök..