Települések áram nélkül, káosz a közlekedésben

Vágólapra másolva!
Hétfőn este Pest megyében volt a legkritikusabb a helyzet, 37 településen voltak problémák az áramellátással, 21 településen jelenleg sincs áram.  Az áramszünet a kistarcsai kórházat is érintette, ahol így tartalék áramforrásról kellett biztosítani az energiaellátást. A katasztrófavédelem mindenkit arra figyelmeztet, hogy ne megszokás szerint közlekedjen. A tömegközlekedésben, a vasúton és utakon is lehetnek balesetek, fennakadások, ezért javasolják, hogy mindenki időben induljon el, s előtte tájékozódjon az időjárásról, az utak állapotáról és a lezárásokról 
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg kilenc megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém) és Budapesten van érvényben elsőfokú figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Az előrejelzés szerint kedden, a nap folyamán az eső mellett a Dunántúlon, az Észak-Alföldön ónos eső, az Északi-középhegységben havas eső, havazás is kialakulhat. A hőmérséklet kora délután és késő este egyaránt mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között alakul.

24 ezer lakásban nem volt áram reggel

Pest megyében folyamatosan dolgoznak az áramellátási és távközlési zavarok megszüntetésén - mondta Kossa György országos iparbiztonsági főfelügyelő, a helyi operatív törzs vezetője keddi pilisszentkereszti sajtótájékoztatóján.

A tűzoltó dandártábornok azt mondta: Pest megyében huszonkét településen akadozik az áramellátás, köztük Dobogókőn sincs áram, ahol három aggregátor látja el a két melegedő- és befogadóhelyet. Pest megyében éjfélkor mintegy 160 ezer fogyasztónál volt áramszünet, ez a szám reggelre 24 ezerre csökkent.

A térségben 110 bázisállomás nem működik, de a távközlési cégek is igyekeznek kiküszöbölni a szolgáltatászavart - tette hozzá Kossa György. Kiemelte: Pest megyében jegesek az utak, a ráfagyott víz súlyától folyamatosan dőlnek ki a fák, ami nehezíti a közúti közlekedést. A sajtótájékoztató után konvoj indult Dobogókőre. Az ónos eső következtében két-három centiméter vastag jégpáncél borítja a tájat, recseg-ropog az erdő, mindenütt letört ágakat, kidőlt fákat látni, néhány vasból készült villanyoszlop is eltörött.

Útviszonyok, útlezárások

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén. Az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők. Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás.

Heves megyében a 24-es főút 15-ös és 25-ös kilométerszelvényei között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek között (Komárom-Esztergom megyei terület), a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) települések között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén teljes útzárra számítsanak a közlekedők.

A 24-es főutat Mátraháza és Parádsasvár (15-24. km) között az időjárási körülmények miatt lezárták.