Leváltják Vitézyt, megvan az utódja is

Tarlós István és Vitézy Dávid a Fővárosi Önkormányzat közgyűlésén
Vágólapra másolva!
Egyhavi bérével vigasztalódhat Vitézy Dávid, akinek évek óta tartó harc után kell elhagynia a BKK-t. Csütörtökön már be sem kell mennie: a felmondási idő alatt nem tartanak igényt a munkájára. Utóda Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet igazgatóhelyettese lesz.
Vágólapra másolva!

Mennie kell, indoklás nincs

Önként nem akart lemondani Vitézy Dávid a BKK éléről, ezért szerdán a leváltására tesz javaslatot a városvezetés a fővárosi közgyűlésnek. Az erről szóló előterjesztést kedden este küldték meg a képviselőknek. A javaslatban indoklás nincs, csak annyi megjegyzés, hogy nem is kötelesek indokolni. Vitézy utóda január 1-től Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) igazgatóhelyettese.

Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója: régóta nem volt felhőtlen a viszonyuk Forrás: MTI/Kovács Tamás

Közgazdász szakember az utód

Dabóczi Kálmán egyébként egyszerre négy fontos posztot is betölt a minisztériumi háttérintézménynél: az ügyvezető általános helyettese, közlekedéstudományi üzletágvezető, stratégiai projektigazgató és személyközlekedési igazgató. Hat gyermek édesapja. Dabóczi Kálmán közgazdász és gazdaságtudományok doktora. 2006-2011 között a nemzeti fejlesztési tárcánál, illetve elődeinél dolgozott, végül a közlekedésszakmai terület vezetőjeként.

A Vitézy Dávidot felmentő közgyűlési előterjesztés részlete Forrás: Origo

A BKK új vezére szakmai életrajzában "robosztus szakmai felkészültségét" emelte ki, továbbá kitért széleskörű iparági tapasztalataira a közlekedés, a távközlés, az energi- és gyógyszeripar, az e-business, valamint a közigazgatás és az államigazgatás területén. Önmagát kreatív, innovatív probléma-definiéáló és -megoldó képességű emberként írta le, akinek rendszerszemléletű a látásmódja.

Az utód Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet egyik vezetője lesz Forrás: MTI/Kovács Attila

Kiemelte még kompetenciái között a példamutató diszkréciót, lojalitást és munkamorált. A BKK új vezérigazgatójaként pedig motivációját úgy foglalta össze:

Másnap már be sem kell mennie

Vitézy esetében az ilyenkor szokásos közös megegyezésről szó sem lehetett azután, hogy az utóbbi napokban több helyütt is elmondta: nem lát okot arra, hogy lemondjon, de – utalva a BKK november végi átszervezésére – csak akkor marad a cég élén, ha lehet ott értelmes munkát végezni. Ezért három hónapos felmondással szűnik meg a munkaviszonya; és egyhavi bért kap végkielégítésként.

Kiszervezték Vitézy alól a BKK-t

Vitézy Dávid „trónfosztása" már november végén elkezdődött azzal, hogy gyorsan, heves vita nélkül, és szinte teljes egyetértésében szavazta meg a múlt héten a fővárosi közgyűlés a BKK átalakításáról szóló Tarlós-Kocsis javaslatot. Ez már két oldalról is beszorította Vitézy Dávidot: kapott maga fölé egy főnököt, és egy sor hatáskört elvontak tőle az átalakítással.