Beverly Hillsről a Szabadság térre: celebek barátja az új amerikai nagykövet

Colleen Bell
LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 01: LACMA Trustee Colleen Bell and Bradley Bell attend the 2014 LACMA Art + Film Gala honoring Barbara Kruger and Quentin Tarantino presented by Gucci at LACMA on November 1, 2014 in Los Angeles, California. Jason Merritt/Getty Images for LACMA/AFP
Vágólapra másolva!
Politikai kinevezett lett Magyarország új amerikai nagykövete. Colleen Bell várhatóan férjével és négy gyermekével költözik Budapestre fényűző, Beverly Hills-i villájából, ahol olyan sztárokat látott vendégül, mint George Clooney és Mila Kunis. Barack Obama elnök döntését sokan bírálták, hiszen Bellnek - azon kívül, hogy hatalmas összegeket kalapozott össze az elnöki kampányban - nincs diplomáciai tapasztalata. A jelenlegi ügyvivő, André M. Goodfriend azonban nagy segítségére lehet. 
Vágólapra másolva!

Elfogadta Barack Obama jelöltjét a budapesti amerikai nagyköveti posztra az Egyesült Államok szenátusa. A kedd délutáni szavazás előtt ugyanakkor John McCain szenátor élesen bírálta Colleen Bell érdemeit. A volt republikánus elnökjelölt szerint nagy hiba egy amerikai szappanopera producerét küldeni Magyarországra.

"Nem vagyok a politikai kinevezések ellen, pontosan tudom, ez hogyan működik, de itt egy nemzet, mely a határán van annak, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, mi pedig a Gazdagok és szépek producerét küldjük oda" - utalt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kapcsolatára McCain, aki Magyarországot nagyon fontos országnak nevezte, ahol "rossz dolgok történnek".

A demokrata szenátorok megvédték Bellt, szerintük attól, hogy valaki televíziós producerként dolgozik, még lehet alkalmas a posztra. Az új nagykövetet végül 52-42 arányban szavazták meg.

Egy karrier kezdete

Két évvel ezelőtt hatalmas bulit tartottak Beverly Hills egyik legelőkelőbb részén. A belépőjegy nem volt olcsó, de aki kifizette a 250 dollárt (mostani árfolyamon 61 ezer forintot), az nemcsak az egyik legnépszerűbb amerikai rockbanda, a Foo Fighters koncertjét csápolhatta végig, hanem olyan sztárokkal találkozhatott, mint Mila Kunis, Jack Black és Will Ferrell, sőt Barack Obama amerikai elnök beszédét is meghallgathatta.

Ha azonban bárki azt hinné, hogy a rendezvényt valamelyik amerikai ünnep alkalmából szervezték, az nagyot téved. A házigazda ugyanis nem más volt, mint Colleen Bell televíziós producer – és mától az Egyesült Államok új budapesti nagykövete.

Colleen és férje a legnézettebb amerikai szappanopera producerei Forrás: AFP/Jason Merritt

Gazdagok és szépek

A négygyermekes édesanya és férje, Bradley Bell előkelő helyet foglalnak el a hollywoodi hírességek között. Ők a producerei a világ legnézettebb szappanoperájának, amelyet Magyarországon a TV2 Gazdagok és szépek címmel vetített. Az 1997-ben indult, a brazil szappanoperák világát idéző sorozat a divatvilágban meggazdagodott Forrester család életét meséli el, kalandjaikat a világ 50 országában 26 millióan nézik hétről hétre.

A sorozatnak nemcsak szereplői, hanem készítői is híresek lettek: a Bell-házaspárra ugyanúgy illik a gazdag és szép jelző, mint a képernyő képzeletbeli családjára. Már 1991-es esküvőjükről is írt a sajtó, azóta pedig gyakori szereplői a bulvárlapoknak. Hatalmas, több hálószobás, teniszpályával és úszómedencével felszerelt házukat a lapok csak „Bell-birtoknak” becézik, az épület egy-két szobája pedig a sorozat rajongóinak is ismerős lehet, több jelenetet is itt vettek fel.

A párnak négy gyermeke van, a kicsik Budapesten járhatnak majd iskolába Forrás: AFP/Getty Images/Charley Gallay

Estélyi ruhás adománygyűjtő

Bár a házaspár aktív tagja az amerikai show-biznisznek, kettőjük közül Colleen az, akit a politikai pálya is érdekel. Már négy évvel ezelőtt őt jelölte Barack Obama amerikai elnök az Előadóművészetek John F. Kennedy központja tanácsadói testületébe, de az édesanya fontosnak tartja a környezetvédelmet és a jótékonykodást is, valamint tagja a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum igazgatótanácsának is.

Férjével együtt elkötelezett demokraták, és mélyen a zsebükbe nyúltak, amikor Barack Obama újraválasztásáért kellett kampányolni. Colleen csak az előző elnökválasztási kampányban félmillió dollárt kalapozott össze, ennek nagy részét egy gigantikus kampányvacsorán, melynek részleteiről minden magára valamit adó bulvárlap írt.

Vacsora kilencmillióért

A Bell házaspár saját birtokán rendezte az eseményt, amelyre bárki elmehetett, aki hajlandó volt kifizetni a borsos belépőjegyeket. Az érkezőket önkéntesek fogadták, majd kaptak egy rózsaszín karszalagot, amellyel felszállhattak valamelyik buszra, az pedig egyenesen a ház kertjébe vitte őket. Aki „csak” a 250 dolláros belépőt vette meg, a hatalmas sátrakban vehetett magának sört és perecet, olyan hírességekkel készíthetett közös fotót, mint Mila Kunis, majd megnézhette a Foo Fighters koncertjét és a beszédeket, köztük személyesen az elnökét. A műsorvezető Colleen Bell mellett Will Ferrell színész volt.

Colleen jóban van a celebekkel, itt Don Johnsonnal és feleségével pózol Forrás: AFP/Getty Images/Stephen Shugerman

Aki VIP vendég szeretett volna lenni, annak már mélyebben a zsebébe kellett nyúlnia, 1000 dollárba került a különleges belépő. Az igazán híresek és gazdagok azonban ennél is többet költhettek, ők együtt vacsorázhattak az elnökkel és feleségével, Michelle Obamával, potom 38 500 dollárért, azaz 9 és fél millió forintért. Sajtóhírek szerint a vásárlók között volt George Clooney is, aki szintén elkötelezett Obama-hívő.

Jó tett helyébe jót várj

A bőkezű adományozás természetesen nem maradt viszonzás nélkül. Barack Obama tavaly november 6-án jelentette be, hogy Colleen Bellt jelöli magyarországi nagykövetnek. A döntés nem precedens nélküli, Obama más támogatóit is jutalmazta már meg nagyköveti posztokkal. Köztük volt például a Budapestre akkreditált előző amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, aki szintén rengeteg pénzt gyűjtött az elnöknek.

Kínos szenátusi meghallgatás

Obama kinevezéseit nemcsak politikusok bírálták, az amerikai diplomaták szövetsége nyílt levélben szólította fel a szenátust, hogy utasítsa vissza az alkalmatlan nagykövetjelölteket, Colleen Bell mellett George Tsunist, akit Norvégiába, és Noah Mametet, akit Argentínába szánt az elnök. A szervezet szerint ők mind nevetségessé váltak szenátusi meghallgatásuk után, hiszen alig tudnak valamit azokról az országokról, ahova készülnek.

Ezzel is utaltak arra, hogy Bell saját meghallgatásán nem tudott választ adni John McCain szenátornak (volt republikánus elnökjelöltnek), aki arról kérdezte, mik az Egyesült Államok stratégiai érdekei Magyarországon.

André Goodfriend jelenlegi ügyvivő marad a posztján Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Goodfriend majd segít

Washington és Budapest kapcsolata az amerikai kitiltási botrány óta a figyelem középpontjában áll, így Bellnek nem lesz könnyű dolga, amikor megérkezik. Segítségére lehet azonban a jelenlegi ügyvivő, André M. Goodfriend, aki ugyan új főnököt kap, de posztjáról nem távozik. Thomas Melia helyettes külügyi államtitkár korábban azt közölte, hogy Goodfriend egyike a leglenyűgözőbb, legtekintélyesebb diplomatáknak, és egészen biztosan nem hívják haza.

Goodfriend a Twitteren reagált Colleen Bell megerősítésénéek hírére: "Kitűnő hír! A szenátus megerősítette Colleen Bellt, mint az USA következő magyarországi nagykövetét, várjuk az érkezését. "