Rövid ciklusa lehet az Alkotmánybíróság új elnökének

alkotmánybíró választás parlament Lenkovics Barnabást TOP
Vágólapra másolva!
Lenkovics Barnabást választotta meg az Országgyűlés az Alkotmánybíróság új elnökévé, megbízatása 2016-ig tart majd. A Fidesz támogatásával 2007-ben jelölt alkotmánybíró ombudsmanként több, a szociálliberális kormány által hozott intézkedés ellen emelte föl a szavát. Alkotmánybíróként még érdemben sem vizsgálta volna az előzetes regisztrációt.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság következő elnökévé választotta Lenkovics Barnabás alkotmánybírót 2015. február 25-ei hatállyal az Országgyűlés hétfőn. A képviselők 132 igen szavazattal, 6 nem ellenében titkos szavazáson fogadták el Kövér László házelnök személyi javaslatát.

Az alkotmánybíró – akinek elsőként gratulált Áder János köztársasági elnök – hétfőn letette elnöki esküjét.

Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének alkotmánybírói és egyben elnöki mandátuma 2015. február 24-én jár le.

Lenkovics Barnabás vezeti 2015 februárjától az Alkotmánybíróságot Fotó: Bielik István - Origo

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke korábban azt mondta: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meghallgatja, de döntési jogosultsága nincs a testületnek.

Inkább a baloldali kormányok tevékenységét kritizálta Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság most megválasztott elnöke, de például a 98 százalékos különadó kérdésében a törvénnyel szemben foglalt állást.

Gönczölt váltotta

Lenkovics Barnabás 1950. július 26-án született Rakamazon. 1974-ben szerzett jogi diplomát az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.1992-ben védte meg az állam- és jogtudományok kandidátusi értekezését, 1999-ben habilitált. Az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának lett tagja.

Lenkovics Barnabás válthatja az Alkotmánybíróság élén Paczolay Pétert Fotó: Bielik István - Origo

Az Országgyűlés Gönczöl Katalin utódjaként 2001-ben megválasztotta az állampolgári jogok országgyűlési biztosává, helyettese Takács Albert későbbi igazságügy-miniszter lett. 2007-ben az Országgyűlés az ellenzéki pártok javaslatára az Alkotmánybíróság tagjává választotta, emiatt lemondott országgyűlési biztosi pozíciójáról.

Kutatási területe a tulajdonjog fejlődésének és szabályozásának elméleti kérdései. Jelentős tankönyv- és jegyzetszerző: számos egyetemi, illetve főiskolai tankönyv, jegyzet megírása és kiadása fűződik a nevéhez.

Elveti a dogmákat

Lenkovics Barnabás 2014 májusában azt nyilatkozta a jogiforum.hu-nak, hogy az alkot­mánybíráskodás sem üggetlen időtől és tértől. A kö­rülmények változásával lépést kell tartania. Ugyanazon mércéket, melyeket stabil vagy legalábbis annak vélt körülmények között az Alkotmánybíróság kidolgozott és a jogalkotóval szemben alkalmazott, a jelentősen megváltozott történelmi körülmények között változatlanul alkalmazni nem lehet.

Szerinte ez bizonyos mércék dogmává merevedését eredményezné, a törvényhozás, a kormányzás, sőt a jogállam működését bénítaná meg, ami lehetetlenné tenné a válság kezelését. Ezzel magyarázható az alapvető jogok tartalmának és feltételrendszerének átalakítása az Alaptörvényben, mint ahogy az Alkotmánybíróság hatáskörének jelentős átalakítása, az egyéni alapjogvédelem irányába való átterelése is.

Ha Veszprémben nem nyer a Fidesz, megszűnik a párt parlamenti kétharmada, akkor pedig az alkotmánybírák megválasztásáról is egyeztetésekre kényszerülne Fotó: Bielik István - Origo

Rövid ciklusa lehet

Lenkovics Barnabás még a régi kilenc éves alkotmánybírói mandátummal rendelkezik, így 2016 márciusában lejár a megbízatása. Noha a törvényi kritériumok alapján Lenkovicsot 2016-ban újra lehetne választani, lehet, hogy a Fidesznek akkor már nem lesz kétharmados többsége. A február 22-i veszprémi időközi választás miatt azonban veszélybe kerülhet a kormánypártok kétharmados többsége, így kérdéses lehetne Lenkovics további támogatása.

Több szocialista intézkedést támadott

Lenkovics Barnabás még az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként több közéleti kérdésben is megnyilvánult. A korábbi szocialista kormány által a Zengőre tervezett lokátorállomásról úgy vélekedett, az más helyszínnel is kiváltható, ezért a biztonsági kényszer nem előzheti meg a környezet védelmének alkotmányos kötelezettségét.

Lenkovics Barnabás több, a korábbi baloldali kormány által hozott intézkedést támadott Fotó: Bielik István - Origo

Az ombudsman szintén támadta az MSZP-SZDSZ kormányhoz köthető vasúti mellékvonalak megszüntetésének tervét. Szerinte ez két alkotmányos alapjogot érintett: a személyek szabad mozgásának biztosítását és a diszkrimináció tilalmát. Lenkovics Barnabás felemelte a szavát a kis posták bezárása, a falusi iskolák körzetesítése, a gyógyszertárak hiánya, az orvosi praxisok betöltetlensége, a tanyavillamosítási program elmaradása és a vidékfejlesztési tervek hiányosságai miatt is.

Különvélemények

Lenkovics Barnabás alkotmánybíróként is fogalmazott meg különvéleményt. A végkielégítésekre vonatkozó 98 százalékos különadóról szóló törvény megsemmisítésekor az Ab-elnökjelöltje azt kifogásolta, hogy a törvény a jogszerű kifizetéseket is szankcionálta.

A baloldali ellenzék többek között azért támadta Lenkovics Barnabást, mert különvéleményt fűzött az előzetes regisztráció megsemmisítéséről szóló határozathoz. A különvéleményben azt kifogásolták, hogy nem tartották jogszűkítőnek az előzetes regisztrációt, részben azért, mert úgy látták, az Alkotmánybíróságnak nem lett volna joga érdemben (sem) vizsgálni a rendelkezéseket.

Nem támogatja az ellenzék

Az MSZP bojkottálja az Alkotmánybíróság új elnökének megválasztásáról szóló parlamenti szavazást. Az Együtt – A Korszakváltók Pártja semmilyen körülmények között nem tudja támogatni Lenkovics Barnabás megválasztását, ezért a párthoz tartozó független képviselők ellene fognak szavazni. A DK, az LMP és a Liberálisok sem támogatják Lenkovicsot.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság (Ab) következő elnöke egy olyan nagy tekintélyű jogász, akivel szemben nehéz ellenérveket felhozni, mind a hazai, mind a nemzetközi közvélemény és szakmai élet kihívásainak megfelel.