Utakat kellett lezárni az extrém időjárás miatt

Budapest, 2014. december 1.
Az ónos esőben a fákon megvastagodott jég súlyától leszakadt faág akadályozza a forgalmat a XII. kerületben, a Béla király úton 2014. december 1-jén. Az ónos esőben veszélyessé vált útszakaszok miatt a XII. kerület magasabban f
Budapest, 2014. december 1. Az ónos esőben a fákon megvastagodott jég súlyától leszakadt faág akadályozza a forgalmat a XII. kerületben, a Béla király úton 2014. december 1-jén. Az ónos esőben veszélyessé vált útszakaszok miatt a XII. kerület magasabban fekvő része megközelíthetetlen. MTI Fotó: Demecs Zsolt
Vágólapra másolva!
Egész éjszaka dolgozni fognak a katasztrófavédelem munkatársai néhány Pest megyei településen, hogy reggel mindenki el tudjon indulni a munkahelyére. Közben a főváros két, előzőleg lezárt útszakaszán megindul a forgalom - közölte a katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

Többtucatnyi - főként Pest megyében és a budai hegyvidéken lévő - településen okozott gondot a télies időjárás. A legtöbb helyen a kidőlő vagy az úttestre fagyó fák miatt kellett korlátozni a forgalmat, esetleg lezárni egy útszakaszt – közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Tűzoltók dolgoznak Pilisszentkereszt közelében Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Pontos adatot egyelőre nem tudott mondani, mert folyamatosan nő azon esetek száma, amikor be kell avatkozniuk.

Áramkimaradás is volt

A legsúlyosabb helyzet a Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben van. Ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken. Pilisszentkereszten azóta már újra van áram, viszont a másik két településre aggregátorokat kell vinni.

Az ónos esőben a fákon megvastagodott jég súlyától leszakadt faág akadályozza a forgalmat a XII. kerületben Forrás: MTI/Demecs Zsolt

Kedd reggelre jégpáncél boríthatja az utakat, ezért a szóvivő arra kér minden autóst, hogy óvatosan közlekedjen.

Több mint kilencezer ember maradt áram nélkül a leszakadó villanyvezetékek miatt Mogyoródon hétfőn este - ezt a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte az MTI-vel. Csámpai Attila elmondta, hogy a vezetékek a ráfagyott csapadék súlya miatt szakadtak le. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán, de a rossz időjárási körülmények rendkívül megnehezítik a munkát.

Nehézkes a közlekedés az Eötvös úton

A XII. kerületi Eötvös út és a hegyvidéki, illetve a II. kerület határán lévő Budakeszi úton is megindulhatott a forgalom - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője. A tűzoltók eltávolították az úttestre dőlt fákat, és folyamatosan dolgoznak a jeges, a forgalmat akadályozó faágak levágásán és elszállításán - mondta Kisdi Máté.

Az ónos eső megfagyott egy bokron a XII. kerületben, a Diana utcában Forrás: MTI/Marjai János

Az Eötvös út elejétől, a fogaskerekű svábhegyi megállójától, a síházig lehet menni, tízes konvojokban engedik át az autókat. Aki gyalogosan szeretne átmenni, annak az önkormányzat kisbuszos szállítást biztosít. A hatalmas tömeg miatt nagy a torlódás és hosszú a várakozási idő. Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén azt közölték az MTI-vel, hogy nem volt több esetük, mint egy szokványos napon.

Változások a BKK menetrendjében

Az időjárás miatt módosult a 21-es és a 21A jelzésű autóbusz, a 60-as villamos, vagyis a fogaskerekű, továbbá a gödöllői HÉV közlekedése - közölte a BKK a Facebook-oldalán hétfőn.

A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy között jár, mert a Normafánál egy kidőlt fa akadályozza a járatok közlekedését. A 60-as villamos, vagyis a fogaskerekű rövidített útvonalon közlekedik, a Városmajor és az Adonis utca között.

A gödöllői, H8-as HÉV szintén rövidített útvonalon jár, az Örs vezér tere és Kerepes között. Gödöllő és Kerepes között az utasokat HÉV-pótló busz viszi, az azonban a 3-as úton egy kidőlt fa miatt jelenleg nem tud betérni Mogyoródra. A kedvezőtlen időjárás miatt a Libegő sem közlekedik.

Késnek a vonatok is

Az újszászi vonalon jelentős, akár többórás, a ceglédi és a miskolci vonalon 15-30 perces késéssel járnak a vonatok. A Mávinform közlése szerint a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon az ónos eső okozott problémát: Kőbánya-felsőtől szinte Szolnokig ráfagyott a víz a sínre és a felsővezetékre.

A gyömrői állomást egy időre teljesen ki kellett zárni a forgalomból emiatt, illetve Maglód és Gyömrő között a biztosítóberendezés is elromlott. A feltorlódások és a szerelvényfordulók miatt már jelentős 130-160 perces késések is lehetnek.

Hasonló helyzet kezd kialakulni a ceglédi és a miskolci vonalon is, de ott egyelőre csak maximum fél órás késésekkel kell számolni. Problémát jelent ugyanakkor a biztosítóberendezések beázása, ezért a későbbiekben ezeken a vonalakon is jelentős késések lehetnek. Az érintett vonalakon várhatóan csak kedd hajnalra állhat helyre a forgalom.