Pokorni: Életveszélyes a helyzet a XII. kerületben

Vágólapra másolva!
Életveszélyes helyzet van a XII. kerületben – mondta Pokorni Zoltán. A fideszes polgármester azt kérte, hogy a térségben lévő intézményekbe kedden ne vigyék be a szülők a gyermekeket.
Vágólapra másolva!

A fák jegesedése miatt életveszélyessé váltak a budai hegyvidéki területek. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az InfoRádiónak azt mondta, még most döntenek arról, hogy felengedik-e az ott lakókat. „A szó legszorosabb értelmében életveszélyes helyzet van” - mondta a fideszes polgármester, aki azt is kérte, hogy a térségben lévő intézményekbe kedden ne vigyék be a szülők a gyermekeket.

„Nehéz elképzelni a helyzetet a belvárosból vagy melegebb vidékről. A hatalmas fák ágyúdörejszerű robajjal szakadnak vagy dőlnek ki, nem egy helyen elektromos vezetéket is rántanak magukkal, tehát valóban Jurassic Park-szerű szituáció van egy-egy utcában” – fogalmazott Pokorni Zoltán.

Dolgoznak a tűzoltók a XII. kerületben

Továbbra is vészhelyzeteket kell megoldaniuk a katasztrófavédelem munkatársainak a budai XII. kerületben - közölte a katasztrófavédelem a közleményében.

Az Evetke utca és a Szanatórium utca veszélyes, nehezen megközelíthető szakasszá vált, és tűzoltó egységek dolgoznak a Mátyás király és az Ágnes úton, a Rácz Aladár, a Tatárvirág és a Fodor utcában, ahol kidőlt fákat távolítanak el. A Szanatórium utca csak Budakeszi felől közelíthető meg - közölték.

A Budakeszi úton három autóbusz is elakadt az úttestre dőlt fák és ágak miatt. A járműveket vezetőkkel és utasaikkal együtt a tűzoltók szabadították ki. Az Árnyas útig csak azokat engedik közlekedni, akik ott laknak. A Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok kedd reggelig teljesen lezárták.

Éjszaka megérkezik a havazás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a Fővárosban ma éjszaka és holnap a reggeli órákig, 10-15 milliméternyi csapadék hullhat. Ma éjfélig ónos eső, eső, a reggeli órákig havazás, havas eső várható. Akár 5-10 cm friss hó is hullhat Budapest magasan fekvő területein.

A Budakeszi utat a Kuruclesi útig járhatóvá tették a szakemberek. Az Árnyas útig csak azokat engedik közlekedni, akiknek ott található a lakhelyük. A Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok holnap reggelig lezárták. A Szanatórium utca Budakeszi felől közelíthető meg.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy a Budakeszi lakosok és az ott élők, ne a Budakeszi úton, hanem Budaörs felől közelítsék meg a Fővárost.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a magasabban fekvő területen élőket, hogy folyamatosan tájékozódjanak az útviszonyokról és a veszélyeztetett területen lakók, csak akkor induljanak útra, ha az feltétlenül szükséges.

Hétfőn este 21 óra 30 percig az több mint 1000 telefonos bejelentés érkezett, főleg a II. és XII. kerületekből. Közel 200 helyszínen avatkoztak be a tűzoltók.

Több helyen nincs áram

Több olvasónk jelezte, hogy az egész XVII. és a XVI. kerületben sincs áram. A buszok és az autók korom sötétben közlekednek. Van, ahol internet-szolgáltatás sincs.