Feldobta társait a milliárdos áfacsalási ügyben

2014.12.01. 11:05

Előbb hátrahagyott naplójában, majd részletes vallomásában fedett fel milliárdos áfacsalási ügyet egy nagymegyeri vállalkozó, aki maga is része volt az áfacsaló cégláncnak, és hónapokig bujkált a bűnszervezet elől, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből. 

Gabonát utaztattak

Az áfacsalás-sorozat irányítói 2009 és 2012 között sok ezer tonna gabonát utaztattak egy több gazdasági társaságból álló szlovák–magyar cégláncolaton keresztül. A cégláncolat az áfa-visszaigénylés révén forintban számolva milliárdos kárt okozhatott a szlovák és a magyar állami költségvetésnek.

Félelmében elbujdokolt

A nagymegyeri vállalkozó, D. Zoltán 2014-ben elhatározta, hogy kilép az áfacsalókörből. A bűnszervezet irányítóitól való félelmében februárban eltűnt, hátrahagyott naplójában számolt be az ügy részleteiről. Felesége talált rá a két nyelven, kézzel írt füzetre, amelyet eljuttatott a hatóságoknak. Ennek alapján kezdték felderíteni a NAV pénzügyi nyomozói az ügyet. Nem lehetett tudni, hogy a vállalkozó életben van-e, de november végén jelentkezett a NAV pénzügyi nyomozóinál, és részletes vallomást tett.