Feldobta társait a milliárdos áfacsalási ügyben

Vágólapra másolva!
Szlovákia és Magyarország közt utaztattak gabonát.
Vágólapra másolva!

Előbb hátrahagyott naplójában, majd részletes vallomásában fedett fel milliárdos áfacsalási ügyet egy nagymegyeri vállalkozó, aki maga is része volt az áfacsaló cégláncnak, és hónapokig bujkált a bűnszervezet elől, derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből.

Gabonát utaztattak

Az áfacsalás-sorozat irányítói 2009 és 2012 között sok ezer tonna gabonát utaztattak egy több gazdasági társaságból álló szlovák–magyar cégláncolaton keresztül. A cégláncolat az áfa-visszaigénylés révén forintban számolva milliárdos kárt okozhatott a szlovák és a magyar állami költségvetésnek.

Félelmében elbujdokolt

A nagymegyeri vállalkozó, D. Zoltán 2014-ben elhatározta, hogy kilép az áfacsalókörből. A bűnszervezet irányítóitól való félelmében februárban eltűnt, hátrahagyott naplójában számolt be az ügy részleteiről. Felesége talált rá a két nyelven, kézzel írt füzetre, amelyet eljuttatott a hatóságoknak. Ennek alapján kezdték felderíteni a NAV pénzügyi nyomozói az ügyet. Nem lehetett tudni, hogy a vállalkozó életben van-e, de november végén jelentkezett a NAV pénzügyi nyomozóinál, és részletes vallomást tett.