Fákat dönt ki az ónos eső, vigyázzanak az utakon

csúszásveszély
Vágólapra másolva!
Egész fákat dönt ki a Pilisben a rájuk fagyó jégpáncél, de az ónos eső járhatatlanná tett több budai és főváros környéki utat is - tűzoltók dolgoznak a XII. és a II. kerületben . A fákról többkilós jégdarabok  potyognak,  most nem érdemes az erdőkben kocogni. Ónos eső szakad országszerte több megyében is, a közútkezelő folyamatosan sózza az utakat.
Vágólapra másolva!

Balesetveszélyes az erdők látogatása a Pilisben, a Budai és a Visegrádi-hegységben a gyorsan megfagyó ónos eső miatt.

A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében - a jégpáncél miatt ágak, sőt egész fák szakadhatnak ki helyükből, olvadás után pedig a többkilós potyogó jégdarabok okozhatnak balesetet. Különösen Dobogókő térségében kell az útra hullott ágakra számítani, figyelmeztet közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Fákat tördel, de az útra is ráfagyhat az ónos eső Forrás: MTI/Sóki Tamás

Zavarja a forgalmat is

Az ónos eső miatt kidőlt fák akadályozzák az autós közlekedést is. Budapesten már tíz helyszínen dolgoznak tűzoltók az akadályok elhárításán: lezárták a XII. kerületi János-hegyi utat, de riasztották őket a kerületben az Eötvös úthoz, a Konkoly Thege utcához, a Farkasvölgyi úthoz és a Felhő utcához is.

Útra dőlt fatörzsek akadályozzák a forgalmat továbbá a Budakeszi úton, a Nagykovácsi leágazás környékén.

A Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője az Origónak elmondta, eddig több mint 40 jelzést kaptak a XII. és a II. kerület területéről az ónos eső miatt. "Folyamatosan dolgoznak tűzoltóink az érintett kerületekben, tíz emberünk hat tűzoltókocsival járja az utcákat, és az önkormányzatok segítségével takarítjuk a lehullott ágakat" - mondta Kisdi Máté.

Négyszáz méter felett veszélyes

Az ónos eső különösen a magasabban fekvő területeken veszélyes, ahol megfagy a hidegebb idő miatt, országosan egyelőre nem okoz nagyobb problémákat. "A Magyar Közútkezelő két mellékutat lezárt Pilisszentkeresztnél és Pilisszentléleknél a fagyott ágak miatt, az utakon viszont nincs jégpáncél, az ország sík területein inkább az eső zavarja a forgalmat" - tudtuk meg Pécsi Norbert Sándortól, a közútkezelő szóvivőjétől.

Sózzák az utakat

A társaság vasárnap éjszaka óta folyamatosan sózza az ónos eső áztatta utakat, munkagépek dolgoznak Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyék egyes területein is. Az eső ugyanakkor nem áll el, és lemossa a már kiszórt adagot is, a Magyar Közútkezelő ezért minden közlekedőtől fokozott óvatosságot kér.