Pokorni kézlevágás helyett csak bosszankodik

pokorni zoltán klímabarát települések
Vágólapra másolva!
Ma már nem fér bele Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szerint, hogy egyes vezető kormánypárti politikusok luxusórát hordjanak, drága utazásokra menjenek vagy sokmilliós, hatalmas házban lakjanak. Úgy vélte, ez a bosszantó „urizálás" az amerikai korrupciós vádak miatt már nem megengedhető. Korábban még kézlevágással és börtönnel fenyegette lopni készülő párttársait.
Vágólapra másolva!

Nem lesz lopás, levágjuk a kezét

Még jóval pártja 2010-es győzelme előtt sokkal keményebb szavakkal üzent Pokorni Zoltán azoknak a párttársainak, akik hatalomra kerülve netán lopni készülnének.

Pokorni jó előre figyelmeztette párttársait: nem folytathatják, amit "ők" tettek Fotó: Bielik István - Origo

Pokorni 2010 márciusában, a kampányhajrában egy ajkai lakossági fórumon beszélt arról:

Azon múlik a következő kormány sikere, hogy a sajátjait illetően is kemény tud-e lenni - jelentette ki, hozzátéve: "a mieink előtt is világosnak kell lenni", hogy ha ők lesznek hatalomban, az nem jelentheti azt: "eddig ők loptak, most meg ti fogtok lopni".

Pokorni szerint a kormány sikere azon is múlik, sikerül-e tisztességesnek lenni Fotó: Origo

Szintén ekkoriban, egy tavaszi abonyi lakossági fórumon mindezt egy Mark Twain gondolattal szemléltette: „borzasztó dolog, hogy tanulatlan emberek fosztogatják a vagonokat, de az még inkább, hogy a tanultak meg az egész vasúttársaságot".

Később csak börtönt emlegetett

A Fidesz győzelme és a kétharmados parlamenti többség birtokában végig vitt kormányzati ciklus vége felé ismét morális útmutatást adott párttársainak a Fidesz alelnöke - igaz, már engedékenyebbnek bizonyult a kézlevágásnál.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető Pokornival a parlamentben 2013. őszén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egy idén januári, amúgy a rezsicsökkentést népszerűsítő mohácsi lakossági fórumon az elszámoltatás hatékonyságát hiányoló kérdésre úgy válaszolt: „Az elszámoltatás hatását sokkal fontosabbnak tartom a most hatalmon lévő fideszesekre".

„Fontos, hogy elcsípjük a Gyurcsányékat, a Hagyót (...) De még fontosabb az elszámoltatás üzenete a most funkcióban lévő polgármestereknek, államtitkároknak, fideszes potentátoknak." Pokorni szerint ez az, hogy

Már csak az urizálás bosszantja

Az azóta a kormánypártok által megnyert három választás után Pokorni már csak bosszankodik, lopásra nem figyelmeztet, és csak bosszantó apróságokról beszél, amelyek eddig is voltak, csak most már „nem férnek bele", miután az amerikaiak a korrupciós vádakkal és a beutazási tilalommal előjöttek.

Az urizálást már nem tartja megengedhetőnek a Fidesz alelnöke - bosszantja is Forrás: MTI/Bruzák Noémi

„Ezek a kisebb-nagyobb ügyek, hogy ki milyen órát hord, ki hova jár pihenni vagy nyaralni, vagy hogy kinek mekkora a háza, ezek nyilván az elmúlt években is tudottak voltak, de nem érdekelt senkit. Nem kötődött össze ez a korrupció vádjával" - magyarázta az alelnök a Hír TV P8 című műsorában.

„A kitiltás óta viszont egy ilyen metszetbe rendeződik újra ez a sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tény". Hozzátette: