Angela Merkel személyesen akarja meggyőzni "Putyin kisöccsét"

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár budapesti látogatást tervez 2015 februárjára - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
Vágólapra másolva!

Az MTI tudósítása szerint a konzervatív lap szerzője, Robin Alexander „Látogatás egy kívülállónál” címmel írta a cikkét – miközben a honlapon az írás Merkel meglátogatja „Putyin kisöccsét” címmel szerepel.

„Bár a magyar kormányfő egyre jobban eltávolodik a nyugattól, Angela Merkel meg akarja látogatni februárban. A kancellár ezzel felértékeli Orbánt, és ennek oka van” – írta a szerző, aki arról is beszámol, hogy a német külügyminiszternek magyar partnere, Szijjártó Péter azt mondta: bár tiltakozunk, és tiltakozni is fogunk az oroszok elleni szankciók meghosszabbítása ellen, de a végén a „főcsapással fogunk úszni”.

Ez megdöbbentő, mivel korábban Magyarország volt az oroszok elleni szankciók meghosszabbításának gátja – jegyzi meg a szerző, aki szerint csak egyhangúlag lehet megszavazni a szankciók meghosszabbítását, ezért Orbán helyzetbe tudná hozni Vlagyimir Putyint.

Kelethez közel

A továbbiakban ír Orbán Viktor Kelethez közeledő politikájáról, például Paksról és a Déli Áramlatról, valamint ismét felidézi, hogy a magyar kormányfő szerint inkább Kína és Oroszország a követendő példa, nem a liberális demokrácia.

A cikk szerzője említést tesz arról is, hogy tavaly Orbán durván beolvasott a németeknek, mondván, hogy egyszer már küldték a lovasságot páncélosok formájában, kéri, hogy ezt ne tegyék.

A lap értesülése szerint a látogatás időzítése nem véletlen, hiszen márciusban kerül napirendre a szankciók első meghosszabbítása. Ugyanakkor a kancellári hivatalban és a külügyminisztériumban tagadják, hogy létezik ilyen összefüggés – írta Robin Alexander.