Szép álmokat! Önnek egy új módosító indítványa érkezett

orbán viktor parlament október 13
Néha a parlamentben is mindent az utolsó pillanatra hagynak.
Vágólapra másolva!
Éjfél után fél órával, hajnali négy, hajnali fél három – nem, ezek nem egy esti kocsmatúra állomásai, hanem azok az időpontok, amikor az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának tagjaihoz a héten megérkeztek a másnap reggel tárgyalt módosítási javaslatok. A tagok szerint ez megalázó és kezelhetetlen. A fideszes elnök szerint minden jogszerű.
Vágólapra másolva!

Káoszba fulladt a törvényalkotási bizottság szerdai ülése, miután a szocialista képviselők kivonultak az ülésről. Azt kifogásolták, hogy hajnali fél háromkor – hat és fél órával a kilencórás kezdés előtt – kaptak meg egy 129 oldalas módosítót. Ennyi idő alatt pedig nemcsak értelmezni, de lényegében végigolvasni is lehetetlen egy ilyen hosszú és részletes törvényjavaslatot.

A kiemelt fontosságú, áprilisban létrehozott bizottságban ez nem először fordult elő. A tagok többször is panaszkodtak már a körülmények miatt, kora hajnalban kiküldött e-mailek, szóban elfogadott módosító javaslatok borzolják a kedélyeket.

Néha a parlamentben is mindent az utolsó pillanatra hagynak Fotó: Bielik István - Origo

E-mail és telefonos üzenet egyszerre

Dr. Tóth Bertalan, a bizottság szocialista tagja már korábban megalázónak és kezelhetetlennek nevezte az eljárást. Az Origónak elmondta, csak ezen a héten háromszor is volt példa arra, hogy hajnalban kapták meg a módosítókat, melyek egyáltalán nem csak technikai, hanem lényegi változtatásokat tartalmaztak.

Régen ez nem volt jellemző, mostanában fordult elő többször. Az iratokat minden alkalommal a titkárság központi e-mail címéről kapjuk meg, a biztonság kedvéért egy SMS-t is küldenek, hogy tudjuk, elektronikus levél jött – mesélte a képviselő. – Mi is csak találgatni tudjuk egymás között, mi történhetett, miért ilyenkor kapjuk a módosítókat – tette hozzá.

A politikus szerint ezzel nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti képviselőket is nehéz helyzetbe hozzák, hiszen ők sem kapják meg előbb az e-maileket, azok központilag, egyszerre mennek ki a bizottsági tagoknak.

Fülbe súgott módosítás

Létezik azonban rosszabb is annál, mint amikor hajnalban pittyeg a telefon. Tóth Bertalan szerint a házszabály azt is megengedi, hogy szóban, a helyszínen nyújtsanak be módosítást egy-egy javaslathoz.

"Ez történt a jövedéki biztosítékokkal kapcsolatos egyik módosító javaslattal is. Eredetileg 60 millió lett volna a biztosíték összege, de az ülés közben odament egy számunkra teljesen ismeretlen ember Gulyás Gergely fideszes elnökhöz, valamit a fülébe súgott, erre hirtelen 40 millióra csökkentette. Szilágyi György, jobbikos képviselőtársam erre felfigyelve szót kért, és közölte, hogy ha így megy a kodifikációs munka, akkor ne 40, hanem 30 millió legyen a biztosíték" – mesélte az elképesztő történetet Tóth.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke szerint az eljárás jogszerű Forrás: MTI/Beliczay László

Szabályzat nélkül nehéz

A tagok próbálkoznak a változtatással, de nem sok sikerrel. Harangozó Tamás szocialista képviselő például azt javasolta, hogy a jövőben csak az előző nap benyújtott változtatásokról szavazzanak. Gulyás Gergely elnök szerint azonban jelenleg nincs erre szabály, úgyhogy az eljárás jogszerű – írta az MTI.

Tóth Bertalan szerint az a baj, hogy a bizottság teljesen új rendszer szerint működik, amit még mindenki csak tanul, és egyelőre ügyrendi szabályzat sincs.

"Bízunk benne, hogy az ügyrendi szabályozás elfogadása után mindez megváltozik, de ez a kormányon is múlik" – mondta.

Természetesen a törvényalkotási bizottság titkárságától is szerettük volna megtudni, mi volt az oka a módosítók késői postázásának, valamint azt is, hogy mi az e-mailek kiküldésének menete. A sajtóosztály türelmet kért, és a jövő hétre ígérte a válaszokat.

Korábban is volt erre példa

Az utolsó pillanatban beadott, sokszor az eredeti törvényjavaslatot alapjaiban átíró módosítókkal az előző ciklusban is találkozhattak a képviselők. Például 2012 decemberében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter százoldalas módosító indítványt nyújtott be a zárószavazás előtt a 2013-as költségvetéshez.

Nem csak a nyáron elfogadott fő számokat írták át, hanem azzal az indokkal, hogy a kormány kiszabaduljon a "túlzottdeficit-eljárás csapdájából", a módosító tartalmazta a már bejelentett, összesen 824 milliárd forint értékű egyenlegjavító intézkedéseket.

Matolcsy György százoldalas módosítót adott be az utolsó pillanatban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Talán még emlékezetesebb a fideszes Papcsák Ferenc által 2012 októberében a választási törvényhez benyújtott 65 oldalas módosító, amelyről a szavazás előtt egy órával, SMS-ben értesítették a bizottság tagjait. A csomag 227 ponton javasolta átírni a jogszabályt.

Korábban, 2011 nyarán ugyancsak közvetlenül a szavazás előtt nyújtottak be kormánypárti képviselők egy olyan javaslatot, amely mintegy harminc ponton javasolta átírta a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvényt.

Ezt a megoldást még maga a módosító formális beterjesztője, az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István bizottsági elnök is fenntartásokkal fogadta: "Nem jó szívvel teszem, de muszáj ezt így beterjeszteni."