Semjén Zsolt keresztényként hisz Gyurcsány pártjában

kossuth tér, parlament, országgyűlés, semjén zsolt, orbán viktor
Vágólapra másolva!
"Ha a választók nem is hisznek Önökben, én - keresztény politikusként - igen" - így vigasztalta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Varju László független, de a DK-ban politizáló képviselőt, aki eredetileg a kormányfőt kérdezte a korrupciós botrányról, de válaszokat már Semjéntől nem kapott.
Vágólapra másolva!

Egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat eddig nem kapott a magyar kormány az Egyesült Államoktól az oda való beutazást korlátozó intézkedésről és az azt megalapozó indokokról - állapította meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Orbán Viktor kormányfőhöz hasonlóan a DK-s Varju László parlamenti képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

Forduljon az amerikaiakhoz

Varju László ugyan a miniszterelnökhöz intézte kérdését a kitiltási botrány kapcsán, de Semjén Zsolttól kapott választ. Pontosabban konkrét választ nem, csak iránymutatást. Azt javasolta Varjunak, érdeklődjön az amerikaiaknál, mert nem a kormányt terheli válaszadási, tájékoztatási kötelezettség.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az amerikaiakhoz küldte Varju Lászlót Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanis a beutazási korlátozásra „az amerikai nagykövetség magyarázatot nem adott (…) még konkrét vád sem hangzott el (…) amit eddig hallottunk, az csupán vádaskodásként értékelhető.”

Magyarország minden állampolgárát meg fogja védeni a bizonyítékok nélküli vádaskodásoktól. Legyen az illető a köz szolgálatában álló, vagy magánember - írta Semjén. Ezután hosszan dicsérte a NAV -szerinte igaztalanul vádolt - munkatársait, akik „lelkiismeretesen dolgoznak”.

Külső nyomás és reagálások

Semjén Zsolt „külső nyomásként„ értékelte a kitiltási ügyet. Válaszában megjegyezte: „Sajnálatos módon úgy látom, hogy mi, magyarok nem értünk egyet abban, miként is kellene reagálnunk egy, a nemzetünkre gyakorolt külső nyomásra.”

Varju László biztos nem örült így a válasznak: érdemi információt nem kapott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Azonban én magam hiszek a jellemfejlődésben” - folytatta, megjegyezve, hogy „a baloldal többsége maga mögött tudta hagyni 2004. december ötödike tragédiáját, és ma már nemzetben is tud gondolkodni, úgy idővel ez a nemzeti érdekérvényesítés tekintetében is igaz lesz”.

Semjén Zsolt a fenti , a kórházprivatizáció mellett a kettős állampolgárságról szóló népszavazásra tett utalása mellett egy másik, témába szintén nem vágó gondolattal zárta levelét. Azzal búcsúzott a DK-s Varjutól, hogy

A kérdése idejétmúltak voltak

Semjén talán azért nem felelt érdemben az ellenzéki politikus kérdéseire, mert azok egy része már az írásbeli kérdés október 30-i benyújtásukkor is idejétmúlt volt. Így például a sajtóhírek alapján Varju megnevezte a hat kitiltott személyt, és azt írta, hogy egyikük sem cáfolta még érintettségét.

Ez azonban egyedül Vida Ildikó NAV-elnökre volt akkor igaz - azóta viszont ő az egyetlen az érintettek közül, aki elismerte, hogy kitiltották az Egyesült Államokból. A Varju által felsorolt másik öt személy pedig október 30-ig már mind tagadta, hogy rajta lenne a listán.

Vida Ildikó NAV-elnök volt az egyetlen, aki elismerte érintettségét Forrás: MTI/-

Elsőként, október 17-én Habony Árpád, a kormányfő nem hivatalos tanácsadója kért helyreigazításokat, később pedig fotót is közzétettek róla Washingtonból. A Századvég is cáfolta, hogy vezetői érintettek. A megnevezett Heim Péter az Origónak azóta azt is kifejtette: nem is érdekli, kik vannak a listán.

Szintén október 17-én nyilatkozott úgy Giró-Szász András is, hogy a korrupciós ügynek még a gyanúja is felháborítja. A volt kormányszóvivő, jelenlegi államtitkár hozzátette: őt senki nem kereste meg ezzel kapcsolatban, egyébként pedig ő soha egyetlen fillér közpénzről sem döntött.

Lázár János is cáfolta, hogy az USA-ból kitiltottak listáján lenne Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Október 20-án aztán a Miniszterelnökséget vezető Lázár János is tudatta: „Természetesen utazhatnék az Egyesült Államokba, hiszen nem vagyok rajta a tiltólistán.” A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is még Varju kérdését megelőzően, október 29-én közölte, hogy Seszták Miklós miniszter nem érintett.