MSZP: Orbán Viktor terelni akar

Vágólapra másolva!
Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök vagy terelni akar az amerikai beutazási tilalom ügyében, vagy nem ismeri a diplomáciai nyelvet. Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke így reagált a kormányfő pénteki, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott szavaira.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az interjúban arról a dokumentumról, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban azt mondta: se aláírás, se fejléc, se pecsét, "ez egy fecni", "ömlesztett összegyűjtése azoknak a vádaknak, amelyeket az elmúlt négy évben az ellenzéki pártoktól már hallhattunk". Ha nem angolul lenne, azt hinné, egy ellenzéki párt írta – tette hozzá a miniszterelnök, jelezve, hogy úgy tekint e dokumentumra, "mintha vissza akarna valaki rángatni bennünket a választások előtti politikai helyzetbe".

Lukács Zoltán azt mondta, a miniszterelnök megszólalásából nyilvánvalóvá vált, hogy a kitiltási ügybe egyre jobban belekeveredik a kormány. Megint kiderült, hogy a kabinet hazudott, ugyanis tudják, hogy mi áll a kitiltások hátterében, és az is kiderült, hogy létezik olyan dokumentum, amelyik szerint az Egyesült Államok többször is tájékoztatta a kormányt arról, hogy milyen ügyeket látnak problémásnak – jelentette ki.

A frakcióvezető-helyettes szerint az, hogy a miniszterelnök egy fecninek nevezte az átadott iratokat, vagy azt jelenti, hogy Orbán Viktor "megint terelni akar", vagy azt, hogy nem ismeri a diplomáciai nyelvet. Az ilyen iratokat emlékeztetőnek hívják, azokat személyes tárgyalások során adja át a nagykövet vagy egy megbízott diplomata, a jog és a diplomáciai nyelv pedig formai kötöttségek nélküli dokumentumnak nevezi, amire nem kell se pecsét, se aláírás – hívta fel a figyelmet.