Maszatol és sérteget a kormány a fecnizéssel

Orbán Viktor rádió  Kossuth Rádió 180 perc
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Burleszkbe illő, és ami fontosabb, súlyos diplomáciai sértésnek minősül, hogy Orbán Viktor is komolytalan "fecninek", majdhogynem ellenzéki pamfletnek minősíti az amerikaiak által a kitiltási botrány kapcsán átadott dokumentumot. Az Egyesült Államok joggal sértődhetne meg ezen, ugyanis az irat pontosan olyan, amilyennek lennie kell.
Vágólapra másolva!

Komolytalan és a diplomáciában rendkívül udvariatlan gesztus, ahogy a magyar külügyi tárca és már Orbán Viktor kormányfő is kezeli az amerikai kitiltási ügyet, és az ezzel összefüggésben a budapesti amerikai nagykövetség által átadott dokumentumot – állítja az Origónak nyilatkozó Kovács László volt külügyminiszter és Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövet.

Elismerik, de fitymálják az iratot

Se aláírás, se fejléc, se pecsét, "ez egy fecni" – így minősítette Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt az iratot, amelyet csütörtökön Magyar Levente, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (KKM) államtitkára is bemutatott. Ezt az amerikai nagykövetség küldte a kitiltási ügyet megalapozó korrupciógyanúkkal összefüggésben.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Forrás: MTI/Soós Lajos

A dokumentum létezését az után ismerte el a külügy, hogy a tárcától kiszivárgott, majd a Demokratikus Koalíció politikusa, Kerék-Bárczy Szabolcs által nyilvánosságra hozott – és a nagykövetség által az Origónak nem cáfolt – információ szerint a külügyi tárca már a múlt héten csütörtökön megkapta ezt az üggyel kapcsolatos iratot az amerikai féltől, ám hallgattak róla.

Csütörtökön Magyar Levente államtitkár bemutatta a kétoldalas dokumentumot, amelyet a nagykövetség egy diplomatája adott át a tárcának, "a kitiltási ügy mögött húzódó állítólagos bizonyítékok gyanánt" fogalmazott az államtitkár. "Ezen se pecsét, se hitelesítés vagy dátum nem szerepel" – jegyezte meg, hozzátéve: nincs benne bizonyíték sem.

A kormányfő még rátett egy lapáttal

Ez "ömlesztett összegyűjtése azoknak a vádaknak, amelyeket az elmúlt négy évben az ellenzéki pártoktól már hallhattunk" – jellemezte pénteken a dokumentumot a kormányfő, hozzátéve: ha nem angolul lenne, azt hinné, egy ellenzéki párt írta.

A kitiltási ügyben az amerikai féltől kapott dokumentum Forrás: kormany.hu

A miniszterelnök ezért úgy tekint a dokumentumra, "mint ha vissza akarna valaki rángatni bennünket a választások előtti politikai helyzetbe". "Az ember a barátaitól érkező kritikákat komolyan veszi (...), de most már arra a szintre jutottunk, ahol ez egyre nehezebb" – mondta.

Orbán szerint ezért minden perc, amelyet "azzal töltünk, hogy ezzel az üggyel foglalkozunk, az kidobott idő". Megjegyezte egyúttal: ha bármelyik magyar nagykövet odaadna egy ilyen papírt egy kormánynak, másnap haza kellene őt rendelnie.

Az irat hiteles, lefecnizni súlyos sértés

A minősítéseket diplomáciai forrásaink szerint akár sértegetésként is értékelheti az amerikai fél, hiszen az elmúlt hetek-hónapok „kormányzati maszatolására" adott finom amerikai jelzést egy kampányhecchez, ellenzéki pamflethez hasonlítják, és pont annyira veszik komolyan.

Pedig attól, hogy egy ilyen iraton nincs se dátum, se aláírás, és adott esetben még fejléc sem, nem jelenti azt, hogy ne kellene komolyan venni. Ezért az Origónak nyilatkozó Kovács László volt külügyminiszter végtelenül cinikusnak, burleszkbe illőnek nevezte a kormány reakcióit.

Kovács László volt külügyminiszter: nem létező elemeket hiányol a kormány Forrás: AFP/John Thys

„Olvastam az iratot. Ez egy összefoglaló emlékeztető a korrupciógyanús ügyekben az amerikai fél részéről személyes találkozókon vagy írásban tett jelzésekről." Az ilyen iratnak nincsenek is a kormány által így feleslegesen hiányolt elemei – mondta Kovács László.

Így gondolja Székely Árpád volt moszkvai nagykövet is. Szerinte aki dolgozott már korábban külügyi területen, „persze nem ebben az unortodox diplomáciában", az ezzel tisztában is van. Ezek után rendkívül udvariatlan reakció fecninek minősíteni az iratot – mondta az Origónak Székely.

Kisokos: non-paper, aide-memoire

A diplomácia nyelvében olyan kifejezés nincs, hogy fecni, ellenben több más írásos, mégse pecséttel, aláírással ellátott, formális dokumentumfajta létezik. A mostani esetben Kovács László által összefoglaló emlékeztetőként azonosított dokumentum is egy ilyen, nem formális irat.
Az emlékeztető - franciául aide-memoire -, ami Hajdu Gyula Diplomáciai és nemzetközi jogi lexikonjának meghatározása szerint a diplomáciai érintkezés egyik írásos formája. Általában a személyes tárgyalások során adja át a nagykövet vagy a beosztott diplomata a fogadó ország külügyminisztériumában, az általa elmondottak írásbeli, de formai kötöttségek nélküli rögzítése érdekében. A tárgyalópartnert mentesíti az alól, hogy jegyzetelje az elhangzott adatokat.
Megkülönböztethetünk további, a diplomáciai érintkezésben használt, ám sem pecsétet, sem aláírást nem tartalmazó írásos formákat is. Ilyen a non-paper. Utóbbi – nevével ellentétben –papír alapú, és a meghatározás szerint leginkább a multilaterális tárgyalásokon köröztetett, egy vagy több ország által készített informális tervezet. Ezek célja, hogy megkönnyítsék az esetleg megrekedt tárgyalásokon az előrelépést, anélkül, hogy megfogalmazói teljes mértékben elköteleznék magukat a non-paperben foglalt javaslatok mellett.

Figyelmeztetésnek szánhatták

A múlt csütörtökön átadott irat vélhetően arra adott amerikai válasz – ha tetszik, figyelmeztetés – volt, hogy a kormányzat szerint az amerikai fél sem most, sem korábban nem jelezte a gyanúját, nem adott át bizonyítékokat, vagyis a kormány nem tehet semmit, az amerikaiaknál „pattog a labda".

André Goodfriend, az USA nagykövetségének ügyvivője Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az átadott emlékeztető ezt cáfolja azzal, hogy tételesen, időrendben felsorolja: mikor milyen jelzés, információ jutott az amerikaiak birtokába, és erről mikor tájékoztatták a magyar felet. Ez a – nem is a nyilvánosságnak szánt – irat a diplomácia nyelvén rendkívül udvarias figyelmeztetésként értékelhető.

Lenne nyom, amin el lehet indulni

Ezt minősítgetni nagyon udvariatlan gesztus – értett egyet Kovács és Székely. A volt külügyminiszter azt is megjegyezte: érthetetlen a kormány viselkedése abban is, hogy azt várják az amerikai féltől, adjon át bizonyítékokat, konkrétumokat, addig itthon nem tudnak nyomozni.

Általában egy bűncselekménynél előbb csak az alapos gyanú létezik, majd a hatóságok aprómunkával gyűjtik össze a bizonyítékokat, ez utóbbi munkát pedig nem fogja elvégezni a magyar nyomozó hatóságok helyett az amerikai külügyminisztérium vagy a nagykövet – hívta fel a figyelmet Kovács.

Lehet, hogy a külügyi tárca irattárában is lenne miből kiindulni Forrás: Origo

Polt Péter legfőbb ügyész viszont még mindig az amerikaiakra vár. Az átadott összefoglaló emlékeztető talán erre a helyzetre is lehet válasz, hiszen igyekszik mankót nyújtani: a kronologikus felsorolás alapján az amerikai jelzések nyomán született feljegyzéseket így könnyebb előkeresni egy nyomozáshoz.

„Ha a külügy normálisan működik, akkor az amerikai diplomácia képviselőjével való személyes találkozóról, az ott elhangzottakról, átvett iratokról hivatalos feljegyzés kell, hogy készüljön. Ezeket kellene előszedni az irattárból, és megindítani a nyomozást a bizonyítékok után" – mondta Kovács.

A Fidesz és a NAV nem elégedett

A Fidesz-frakció továbbra is sürgeti André M. Goodfriend amerikai ügyvivő meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. Indoklásukban megismételték orbán Viktor szavait, mondván: a nyilvánosságra hozott dokumentum aláírás, fejléc és pecsét nélkül komolytalan, nem bizonyíték.

Emlékeztettek: Vida Ildikó hiába próbált utánajárni az ellene felhozott konkrét vádaknak, érdemi bizonyítékot a mai napig nem kapott. Vád még mindig nincs, csak vádaskodás. Magyarország jogállam, ezért mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, bizonyítékok nélkül senkit nem lehet megvádolni - írták.

Közleményben reagált a NAV is az amerikai dokumentumra. Azt írták, hiteltelen az irat, mert a beutazási tiltás indoklásaként nem tényekre, hanem híresztelésekre és vélelmekre alapoz, az állítólagos korrupció alátámasztására pedig "felszínes, hiányos, több helyen téves információkkal szolgál" az összefoglaló.

A CÖF tovább harcol Amerikával

Eközben nem hagyja magát a kormány mellett békemeneteket szervező CÖF, és folytatja "paragrafusharcát" az Egyesült Államok ellen. Az Origo is beszámolt arról, hogy a CÖF feljelentést tenne a kitiltási ügyben, mondván: mulasztás történhetett az amerikai nagykövetségen.

Ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF jogásza – paragrafuscsatába bonyolódtak Fotó: Dudás Szabolcs

A CÖF azzal érvelt: magyarországi korrupciós bűncselekményekről szereztek tudomást, de erről nem értesítették a magyar hatóságokat. Jogászok ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai ügyvivőre mindez nem vonatkozik, hiszen diplomáciai mentesség illeti meg. Maga Goodfriend is üzent a Twitteren „A bécsi egyezmény mindig hasznos olvasmány."

A CÖF erre egy 1973-as magyar rendelettel reagált, eszerint a diplomáciai mentességgel érintetteknek is tiszteletben kell, hogy tartsák a magyar törvényeket, ezek megsértése esetén felelősségre vonásuk saját államuk joghatósági körébe tartozik". Azt várják, Goodfriend mondjon le diplomáciai mentességéről.