Ingyen sem kellenek a borsodi praxisok

egészségügy recept felírás kórház
Nyíregyháza, 2012. szeptember 28. Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Hiába csábították többmilliós vissza nem térítendő támogatással a háziorvosokat az évek óta üresen álló praxisokba, azok negyedére sem jelentkeztek, az október végi pályázati határidőig mindössze 46 pályázat érkezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.
Vágólapra másolva!

A pályázatra félmilliárd forintot különítettek el, hogy egyenként 6–10 millió forint vissza nem térítendő támogatást adhassanak azoknak az orvosoknak, akik vállalják, hogy legalább négy évig maradnak a praxisban. Az elnyert összeg szabadon felhasználható: a háziorvos vehet belőle lakást, autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint az országban jelenleg 199 praxisban csak helyettesítéssel tudják megoldani az ott élők háziorvosi ellátását. A legtöbb doktor Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik, ott 35 praxis áll üresen. Országszerte több olyan, főként kistelepülés is van, ahol immár csaknem tíz éve, 2005 óta nem akar senki háziorvosként dolgozni. Magyarországon évente körülbelül nyolcvanan tanulnak háziorvosnak, viszont nagyjából kétezer háziorvos praktizál a nyugdíjkorhatár közelében vagy már a fölött.

A teljes cikket itt találja: Vg.hu.