Halál a hidegnek mondott kórteremben

kórház kórterem kéz
MODEL RELEASED. Nurse preparing a patient for an IV line.
Vágólapra másolva!
Meghalt egy idős beteg a Szent István Kórházban. A tüdőgyulladásos asszonyt az intézet II. belgyógyászati osztályán vesztette életét – ott, ahol az Origo értesülése szerint a betegek saját radiátort használtak a fűtési problémák miatt.
Vágólapra másolva!

Tüdőgyulladás miatt kezelték azt a 90 éves nőt, aki kedden halt meg a fővárosi Szent István Kórházban. A beteg asszony a II. számú belgyógyászati osztályon feküdt.

Egy betegtársuknak behozott olajradiátor mellett szoktak melegedni Forrás: Science Photo Library

Az esetről a Népszava értesült az asszony hozzátartozójától. Az Origo megkérdezte a kórházat, hogy a beteg halála kapcsolatba hozható-e az osztály ismert fűtési problémáival.

Ismeretlen beteg

Müller Péter orvosigazgató levélben választolt. E szerint az "elhunyt beteg kiléte ismeretlen számukra", és mivel a hozzátartozó nem tett panaszt a haláleset miatt, ezért a konkrét esetet kivizsgálni sem tudják.

Nem a fűtés miatt?

Az orvosigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, a kórházban nem tapasztaltak kihűlés okozta szövődményt, állapotromlást vagy egyéb egészségkárosodást, így azt egyetlen betegük halálának okaként sem tudják megerősíteni.

Kapnak hideget-meleget

A Szent István Kórház is elismeri, hogy a közműhálózatuk elöregedett, folyamatos hibaelhárításra szorul, de szerintük a fűtést és a meleg vizet tudják biztosítani, a fűtési szezonban felmerülő kezdeti problémákat pedig elhárították.

A kórházi ápoltak ezt másként látták. Az Origo munkatársa november 4-én járt az II. számú belgyógyászati osztály társalgójában, a betegek pedig arról beszéltek, hogy még mindig hidegek a fűtőtestek, és egy betegtársuknak behozott olajradiátor mellett szoktak melegedni. Az ápolók és orvosok mindent megtesznek értünk, aki kéri, annak két takarót is adnak, de a helyzetről nem ők tehetnek. A probléma rendszerszintű – mondta el nekünk egy cukorbetegséggel kezelt férfi.

Nincs itt semmi probléma

A fűtés akadozása miatt már októberben panaszt tett valaki a budapesti kormányhivatalnál: a fővárosi helyettes tiszti főorvos október 30-án ellenőrizte az intézetet, ahol mindent rendben talált, a kórházban meleg víz és a betegellátáshoz megfelelő hőmérséklet is volt a jelentése szerint.

November 5-én, az Origo látogatása után a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet is felkereste a kórházat, de ők sem találtak problémákat – derül ki a kórház közleményéből.