Tüntetéscunami várható Budapesten

vida nav tüntetés
Vágólapra másolva!
Az internetadó tervének eltörlését követően sem csökken az utcai megmozdulások száma. A következő bő másfél hétben ugyanis több demonstrációra is lehet számítani Budapesten. A tüntetések hívószava nagyjából mindenhol megegyezik. A tiltakozni vágyók a kormány eddigi munkájára, szakpolitikájára, valamint az egyre éleződő korrupciós botrányra mondanak nemet. Most egy csokorba gyűjtöttük, mire lehet számítani a következő napokban. 
Vágólapra másolva!

A péntek délutáni csúcsforgalomban szervez autós demonstrációt november 14-én a Magyar Szolidaritás Mozgalom Budapesten. A meghirdetett jelszavak nagyjából hasonlóak az eddigi akciókéhoz. A tüntetők az „orbáni gazdaság- és társadalompolitika, az állami szintre emelt korrupció ellen” vonulnak, azaz gurulnak ki az utcára.

A megmozdulásra elsősorban a civil szervezetek, a szakszervezetek, és ahogyan fogalmaznak, a „felelősségteljes” magyarok csatlakozását várják. Közleményükben azt írják, azért demonstrálnak, mert „az utóbbi 4 évben több mint negyven új adónemet, adóemelést jelentett be a kormány, ennek következtében 55 adót fizetnek az állampolgárok”.

A korrupciós botrány miatt vonulnak

Több ezren tüntettek Vida Ildikó és több más NAV-vezető lemondását követelve múlt vasárnap Budapesten. A József Nádor téren Vágó Gábor, volt LMP-s országgyűlési képviselő azt mondta: egy hetet adnak a kormánynak arra, hogy felkérjék az Európai Bizottságot a NAV teljes átvilágítására, valamint Vida Ildikó és a többi érintett NAV-os vezető távozására.

Vágó Gábor beszédében ultimátumot adott a kormánynak Fotó: Bielik István - Origo

Vágó Gábor hozzátette: ha ez nem történik meg, akkor november 17-én, a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetés lesz. Ugyanakkor, a korábban meghirdetett internetadó elleni demonstrációt sem törölték még a Facebookon. Most azt írják ott, ha mégis bevezetnék azt, akkor „tüntessünk tömegesen”. Eddig 34 ezren jelezték a közösségi oldalon, hogy elmennek.

Több ezren tüntettek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt Fotó: Bielik István - Origo

Szintén ezen a napon demonstrál a Vasas Szakszervezeti Szövetség Budapesten, a dolgozókat terhelő adók miatt. Mint közölték: azokat várják a tüntetésre, akik „nem értenek egyet azzal a kormányzati szándékkal, hogy az állami többletbevételeket ismét a munkavállalók rovására, a munkáltatói terhek növelésével teremtsék meg”.

A kafetéria nem játék

A közteherváltozások, a kafetéria adójának emelése ellen, valamint a korkedvezményes nyugdíj védelmében demonstrálnak november 21-én a Liga Szakszervezetek Budapesten. Gaskó István elnök elmondta, azért is vonulnak az utcára, mert a kormány az őket érintő ügyekben egyeztetés nélkül hozott döntéseket. Hangsúlyozta, hogy szakszervezeti hovatartozástól függetlenül várnak minden munkahelyi és ágazati érdekképviseletet, hogy vegyenek részt a tüntetésen. Több ezer emberre számítanak.

Több tízezren tüntettek a tervezett internetadó bevezetése ellen októberben Fotó: Bielik István - Origo

A tanárok úgy érzik, megleckéztették őket

Az már biztos, hogy a közoktatás napján sem pihen a tanárok és tanítók egy része. „Mentsük meg az oktatást, mentsük meg a jövőnket!” szlogennel szervez demonstrációt Budapesten, november 22-re a Pedagógusok Szakszervezete. Legfőbb céljuk az, hogy 2007 óta először emelkedjen a fizetése a közoktatás technikai dolgozóinak, köztük a kollégiumi dolgozóknak, a szakképzés nem tanár végzettségű oktatóinak, valamint a dadáknak.

Szerda délután szintén a béremelésért, valamint az életpályamodell bevezetéséért vonultak az utcára Budapesten a szociális ágazatban dolgozók.