Bekeményítettek a szociális dolgozók

Szociális Elégedetlenség Napja, Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság
Vágólapra másolva!
Sztrájkra készek a szociális ágazatban dolgozók: kétezren tüntettek síppal, kereplővel béremelést követelve a Széchenyi téren és az Alkotmány utcában. A szociális munka ma már csak szegénygondozás, kevesebbet keresünk, mint a klienseink - vetik a kormány szemére a szakszervezetek.
Vágólapra másolva!

Kétezren tüntettek a szociális elégedetlenség napja című fővárosi demonstráción: a bölcsődei dolgozók, szociális munkások nagyobb fizetést, életpályamodellt követelve vonultak végig a Széchenyi tértől az Alkotmány utcáig. Útközben sípoltak, kerepeltek, hívták magukkal a járókelőket. "Béremelést, megbecsülést!" - skandálta a többségében nőkből álló tömeg - "Közszolga vagy rabszolga?" - kérdezte a tüntetők felé emelt transzparens.

Átvertek minket

„Átvertek minket, nem rendezték a bérünket, pedig évek óta ígérik" – mondta a XIX. kerületi Csokonai bölcsőde egyik dolgozója. Dabi Tamásné hozzátette, nem ritka, hogy 30 éves munkaviszony után 86 ezer forintot visz haza egy dadus, a többség másodállásban, hétvégén is munkát vállal, hogy fenntartsa családját. Szerinte sokan féltik állásukat, nem is mertek eljönni a tüntetésre, ami pedig 93 ezer szociális ágazatban dolgozó érdekeit kell képviselje.

Síppal, kereplővel tüntettek a szociális ágazat dolgozói, béremelést és életpályamodellt követelve Fotó: Bielik István - Origo

Minimálbér alatti fizetést kap Éva is, aki egy paksi bölcsődében dolgozik, diplomás dadusként – ennyit visz haza úgy, hogy 35 éve a pályán van. De nemcsak a dadák lázadoznak, felvonultak gyermekjóléti, családsegítő szolgálatok munkatársai is: „annyira keveset keresünk, hogy nincs anyagi különbség köztünk és a szegény családok, a klienseink között" - mondta az Origónak egy szociális munkás.

A tüntetésre vasutas szimpatizánsok, más területről érkező szakszervezeti tagok is eljöttek: ott volt Nemes Gábor BKV-s szakszervezeti vezető is.

Elfogyott a türelem, jöhet a sztrájk

Sokáig tűrtünk, hitegettek minket jobbról és balról is, de elég volt: bejelentjük az országos sztrájkkészültséget, és követeljük a még elégséges szolgáltatásokról való tárgyalást - jelentette ki a tüntetés egyik szónoka, Lekszné Tóth Julianna. A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja szerint a szociális munka az utóbbi években a szegénygondozás szintjére süllyedt, az ágazat háttérbe szorult - "fontosabb a nem létező magyar futball katedrálisainak építése".

Kétezres tömeg vonult az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér sarkához, a tüntetők sztrájkra készülnek Fotó: Bielik István - Origo

30 százalékos béremelés kellene

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint tűrhetetlen, hogy a társadalom egészének biztonságot nyújtó szociális ágazat szereplői maguk élnek létbizonytalanságban, sokak pedig félelemből vagy érdektelenségből nem képviselik érdekeiket. A szónok az Origónak korábban azt mondta, a szociális dolgozóknak legalább 30 százalékos béremelésre lenne szükségük, őket is megilleti az, ami az egészségügyi közalkalmazottaknak járt.

A felszólalók egyaránt kitértek arra, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásaik időhúzásba, halogatásba fulladtak: a bérrendezés lehetősége egyre távolibbnak tűnik - a januárban megítélt 20 ezer forintos bérpótlék pedig egyszeri tűzoltásnak is kevés volt.

Ellenzékben még másként látták

A kormány 2010-es ígéreteire emlékeztetett Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének képviselője: mint mondta, ellenzéki oldalon a kormánypártok még kiálltak a béremelés és szociális dolgozók megbecsülése mellett, de hatalomra kerülésük óta sem változott semmi. Hét éve késik a bérrendezés, csak ígéreteket kapunk. Ma már csak 2016-ra ígérnek életpályamodellt - mondta a szónok.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete mellett szociális munkások, vasutasok is eljöttek a demonstrációra Fotó: Bielik István - Origo

Szűcs Viktória több szakszervezeti vezető képviseletében egy petíciót adott át a miniszterelnök képviseletének: Orbán Viktor hivatalát Gazdag László képviselte a Miniszterelnökség levelezési osztályáról - a hírt később gúnyos nevetéssel fogadták a tüntetők.

Folytatása következik

A tüntetés hét óra előtt békésen véget ért, de a szervezők nem hagyják annyiban. Krémer Balázs, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke arról beszélt, hogy ha kell, folytatják a demonstrációt, és arra már megpróbálják elhozni a szociális ágazat ellátottjait is.