Csepreghy Nándor: Egyre erősebb a civil szektor

Vágólapra másolva!
Évről évre egyre erősebb a civil szektor Magyarországon, a civil szervezetek száma egyre emelkedik - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a 7. Civil licit fenntarthatósági aukció megnyitóján.
Vágólapra másolva!

A helyettes államtitkár mint az esemény fővédnöke azt mondta, a program azért fontos, mert segít a civil szervezetek finanszírozási problémáinak megoldásában, továbbá így olyan önkénteseket állíthatnak egy-egy kezdeményezés mellé, akik korábban nem vettek részt hasonló tevékenységben.

Csepreghy Nándor arról is beszélt, 2009-ben tartotta a kormány először fontosnak, hogy részt vegyen ebben a kezdeményezésen, azóta áll mögé. A jelenlegi kormány azért teszi ezt, mert a civil szektor egyre erősebb, ma 80 ezer civil szervezet működik Magyarországon. Véleménye szerint a válságot követően nehezebbé vált a szervezetek finanszírozása, és ez a program abban segíthet a civileknek, hogy új típusú forrást vonjanak be.

Sajnálatos vita a norvégokkal

A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy "sajnálatos vita" alakult ki a civilfinanszírozás tekintetében a magyar és a norvég kormány között, de nemcsak az az egy civil szervezet létezik, amelyet a norvégok támogatnak, hanem sokkal színesebb a civil szféra.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, a kezdeményezés védnöke köszönetet mondott a jelenlévő cégeknek, amiért a kezdeményezés mellé állnak, és a résztvevő civileknek, hogy példamutató programokat kínálnak. Sok civil szervezet nem jutott még el odáig, hogy olyan programokat dolgozzon ki, amelyek bevételt generálnak azoknak a céloknak az eléréséért, amelyekért a szervezet létrejött - vélekedett. A jelenlévő vállalatokról azt mondta: jó, hogy vannak olyan cégek, amelyek példát mutatnak a többinek.

Szekeres Pál azt mondta, a fogyatékkal élők is szeretnének a társadalom hasznos tagjai lenni, és a kezdeményezésben kínált programokkal megvalósulhat ez az integráció, segíthetnek fogékonyabbá tenni az embereket e téma iránt.

Vállalati felelősségvállalás

Az idén 12, civil szervezet által kínált szolgáltatására pályázhatnak a cégek a hetedik alkalommal megrendezett Civil Liciten. A 12 úgynevezett CSR, vagyis vállalati felelősségvállalást segítő szolgáltatást rekordmennyiségű, 100 pályázat értékelése alapján választotta ki a szakmai zsűri.

Az idei Civil Licitre beválogatott projektek között szerepel fogyatékkal élők integrációját és megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését támogató szolgáltatás, zöld munkahelyi program, a vállalat belső működését, a munkatársak lojalitását és együttműködési képességét javító tréning, a mélyszegénységben élők helyzetének javításához hozzájáruló önkéntes és csapatépítő projekt, valamint a munkahely és a családi feladatok összehangolását segítő szolgáltatás.

A Civil Licit kiemelt célja, hogy segítse a profitorientált és a non-profit szektor közötti együttműködést, a valós piaci alapokon nyugvó üzleti kapcsolat kialakítását a két fél között. A program szakmai támogatója Magyarország kormánya. Az eseményen különböző civil szervezetek szolgáltatásait vásárolhatják meg az erre nyitott vállalatok.