Három órán át faggatták Navracsics Tibort az Európai Parlamentben

Navracsics Tibor  brüsszeli meghallgatásán
Brüsszel, 2014. október 1. Az Európai Parlament illetékes bizottsága előtti brüsszeli meghallgatásán készített kép Navracsics Tiborról, az Európai Bizottság oktatás, kultúra, ifjúság és állampolgárság területekért felelős magyar tagjelöltjéről 2014. október elsején. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
„Tormay, Wass és Nyirő a magyar tananyag része. Hitler Mein Kampfja is az lesz?” – erre és ehhez hasonló kérdésekre is válaszolnia kellett az Európai Parlament kulturális bizottságában tartott biztosjelölti meghallgatásán Navracsics Tibornak, akit az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó tárca élére jelölt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke.
Vágólapra másolva!

Norvég Alap

Egyebek között a Norvég Alappal kapcsolatban álló alapítványok elleni támadásokról, az antiszemita megnyilvánulásokról és a sajtószabadság helyzetéről is kérdezték Navracsics Tibort. Ő hangsúlyozta, hogy személy szerint mindig jó kapcsolatot ápolt a civilszervezetekkel, így a Norvég Alappal is. 2010-ben, 2011-ben tárgyalt az alap ügyében a norvég kormánnyal, és nem értesült olyanról, hogy őt vádolták volna civilszervezetek elleni fellépéssel.

Antiszemitizmus

A magyarországi antiszemitizmus előretörését firtató kérdésre egyebek között azt válaszolta, hogy mindig is zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, mindig kiváló kapcsolata volt a hazai zsidó közösséggel, és ő volt az, aki elismerte, hogy a magyar államnak felelőssége van a holokausztban.

Mindig kiváló kapcsolata volt a hazai zsidó közösséggel Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Médiatörvény

A magyar médiatörvényről, mint az egyik elfogadója, azt mondta, szilárdan támogatja a pluralitást, a média- és a szólásszabadságot. Emlékeztetett arra, hogy ő tárgyalt a magyar kormány nevében a törvény vitás passzusairól az Európa Tanáccsal és az Európai Bizottsággal, és Magyarország módosította a törvényt a szükséges pontokon. Mint mondta, kialkudta a konszenzust Brüsszellel, ez jó lecke volt neki.

A média- és a szólásszabadság elkötelezett híve Forrás: AFP/Thierry Charlier

Hallgatói szerződések

A röghöz kötés európaiságát firtató kérdésre adott válaszában Navracsics Tibor kényszer szülte megoldásnak nevezte a hallgatói szerződést. Elismerte, hogy a törvény nem jó, de legalább rugalmas. A kérdés azért került szóba, mert a hallgatói szerződés ellentétes a munkaerő szabad vándorlásának európai elvével. Navracsics Tibor óriási problémának nevezte, hogy a magyar fiatalok elmennek a jobban fizető országokba. A meghallgatáson többször hangsúlyozta, hogy az ifjúságnak megfelelő oktatásban és képzésben kell részesülnie, ami méltó munkalehetőségekhez segítheti hozzá a fiatalokat.

Közös európai értékek

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy nem ért egyet azzal az állítással, hogy az oktatási, kulturális, illetve ifjúságpolitikai terület a kevéssé fontos uniós biztosi tárcák közé tartozik. Arról is beszélt, hogy szerinte az Európai Unió lehetőséget nyújt a nézetkülönbségek nyílt, demokratikus és békés megvitatására a közös európai értékek jegyében.

Óriási problémának nevezte, hogy a magyar fiatalok külföldre vándorolnak Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kiemelt célok

Navracsics Tibor biztosi tevékenységének prioritásai között említette, hogy az oktatás az unió növekedési motorja lehet. Azt szeretné, ha az európai egyetemek a világ legjobbjai lennének. Fontos az együttműködés a szociális portfólióval. Azt mondta, szeretne új értelmet adni az európai uniós állampolgárság fogalmának, mert az több mint egy közös útlevél vagy pár sor az uniós szerződésben. Mint fogalmazott, azt akarja, hogy ez egy olyan intézmény legyen, amelyet az emberek megélnek és átélnek. Szerinte ennek kitűnő eszköze az Erasmus+ oktatási-képzési csereprogram, amely egyben az EU egyik legnagyobb értéke.