Az én felelősségem, hogy meghozzam a kemény döntéseket

Szigetvári Viktor Együtt Pm Interjú
Szigetvári Viktor
Vágólapra másolva!
A vödrös videót szerencsétlennek tartja, de alapvetően elégedett az elmúlt másfél év építkezésével. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM első embere szerint abba kell hagyni a gügyögést, és őszintén szembe kell nézni az ország elhúzódó válsághelyzetével.
Vágólapra másolva!

Miből gondolták, hogy Falus Ferenc méltó ellenfele lesz Tarlós Istvánnak?

Falus Ferencet 8-10 éve ismerem, és pontosan tudom, hogy az elmúlt hetekben lejátszódott eseményekre sokan sokféleképpen fognak emlékezni, de ő egy háromezer fős, félkatonai szervezetben működő tisztiorvosi szolgálatot vezetett sikeresen. Soha korrupció az ő környezetét nem érte, sikereket ért el normál működési környezetben és válsághelyzetben egyaránt, emberileg pedig egy halk szavú, tisztességes személyiség, akit akár Tarlóssal szembeállítva is alkalmas jelöltnek gondoltunk. A szakmai felkészültségéhez kétség sem férhet, sajnos a kampányban ezt nem tudta bizonyítani.

Két kulcsszót említ: halk szavú és szakmailag felkészült. Egy előre tudhatóan kiélezett kampány azonban nem kimondottan ezek mentén az értékek mentén szerveződik. Hogyan készítették fel arra, hogy főpolgármester-jelöltként a nyilvánosság elé álljon?

A konkrét felkészüléséről őt kellene megkérdezni, rengeteg szakértővel volt kapcsolatban, és a programját nem is nagyon érte érdemi kritika. Ez egy tisztességes, baloldali, polgári, szabadelvű program. A visszaléptetéséről szóló döntés nem is ezen múlt.

Mit mondott neki, amikor meglátta a vödrös videót?

Éppen Győrben voltam, és magát a videót csak az után láttam, hogy szembesültem a helyzettel, amit okozott. Mindenképpen sajnálatos dolognak tartottam, még akkor is, ha én ismerem a videó hátterét, amit nem oszthatok meg a nyilvánossággal. Nem volt szerencsés, nem segített, komolytalanná tette az egész dolgot.

Ebben az akcióban egyébként a stáb nem vett részt. Ha bárki a stábból részt vett volna benne, az nyilván komoly személyes felelősséget vetett volna fel.

A múlt hét elejére állt elő olyan helyzet, amiben változtatni kellett Fotó: Bielik István - Origo

Az nem vetett fel komoly, személyes felelősséget, hogy a kampány arca függetlenítette magát a stábtól, és önjáróvá vált?

Ezért születtek a döntések. Az én felelősségem az, hogy meghozzam a kemény döntéseket. Azt tudom mondani, hogy a múlt hét elejére állt elő olyan helyzet, amiben változtatni kellett. Ebben Falus Ferenc egyébként partner volt.

Azt egyébként továbbra is fontosnak tartom, hogy a programot, amit leraktunk, és ami döntően Falus Ferenc munkája volt, azt senki nem kritizálta.

Foglalkozott egyáltalán valaki ezzel a programmal?

Volt programbemutató, és ő néhány rendezvényen beszélt erről. Kétségtelen, hogy nem kapott elég figyelmet, de ebben nem akarom a médiát felelőssé tenni, mert annál szánalmasabb nincsen, mint amikor egy politikus az értelmiséget, a kritikusokat vagy a médiát hibáztatja.

Mi volt az a kritikus pont, amikor a Falus visszalépéséről szóló döntés végül megszületett?

Szerintem maga Falus Ferenc is érezte ezt a helyzetet.

Az, hogy a kampány nem tudott új lendületet venni, hogy több ellenzéki jelölt maradt a színen, és nem sikerült abba az irányba elmozdulni, hogy a visszalépések Falus Ferenc javára történjenek, felvetette annak a felelősségét, hogy akkor nekünk kell változtatnunk.

Azt a veszélyt láttuk, hogy azok a szavazók, akik hisznek abban, hogy a Fidesszel szemben kell alternatívát állítani, esetleg otthon maradnának. Ez az otthonmaradás pedig veszélyeztetné azokat a kerületi győzelmeket is, amelyek pedig lehetségesek.

Tartozunk annyival a támogatóinknak, hogy valódi tétet adunk ennek a választásnak.

Van arra rálátása, hogy ez az – udvarias megfogalmazásban is – „keserédes komédia” hogyan befolyásolja az Együtt hosszú távú politikai karrierjét?

Kibírtunk már ennél nehezebb dolgokat is, például azt, hogy a pártunk alapítója döntött úgy, hogy nem vesz részt aktívan a közéletben. Ezt is ki fogjuk bírni.

Nyilvánvalóan az, hogy Bajnai Gordonból nem lett miniszterelnök-jelölt, vagy Falus Ferencből nem lett közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, hátravet minket. Az is biztos, hogy ki kell hevernünk – és ki kell értékelnünk – a választási évet, de az EP-választás például világosan megmutatta, hogy van igény arra az alternatívára, amit mi kínálunk.

Van igény arra az alternatívára, amit mi kínálunk Fotó: Bielik István - Origo

Bokros Lajossal mikor beszélt legutóbb?

Hétfő este.

Miről beszéltek?

Ő éppen az ATV-be tartott, én a Hír TV-be, és arról tájékoztattam, hogy tudomásom szerint az MSZP budapesti szervezete támogatni fogja őt.

Bokros egy MSZP-kormány tagjaként vált legendássá, az elmúlt évtizedben azonban a jobboldalon politizált. Most mégis azt várják, hogy az egész baloldal őt támogassa. Egy ilyen ellentmondásos helyzetben milyen eredménnyel lenne elégedett?

Azzal, hogyha tisztességesen megszorítaná Tarlós Istvánt. Az ő szaktudását, szakértelmét senki nem vonja kétségbe. A szimbolikus, politikai kérdésekben ő valóban jobboldali, de azért ezekkel a leegyszerűsítő jelzőkkel óvatosan szabad csak dobálózni.

Azért lett egyébként ő a jelölt, mert egy olyan helyzet állt elő, amiben az ő javára lépnek vissza. A szociális hangsúlyokat mi máshova tesszük, de nincs olyan elem a programjában, ami radikálisan különbözne a mi elképzeléseinktől.

Az önkormányzati választás kapcsán az az ember érzése, hogy minden Budapest körül forog. Ön szerint mi az önkormányzati választás igazi tétje?

Én a hét négy napját vidéken töltöm, úgyhogy nekem nem ez az érzésem – és ha ön úgy érzi, hogy minden Budapestről szól, abban azért a sajtónak van némi felelőssége.

Szerintem a mostani választás igazi jelentősége, hogy jó néhány városban olyan jelöltet állított a helyi, ellenzéki együttműködés – Székesfehérváron, Pécsett, Békéscsabán, Egerben, Győrben vagy akár Érden –, akik alkalmasabbak a városuk vezetésére, mint a mostani fideszes polgármesterek.

Látva, hogy bizonyos városvezetők mennyire kisajátítanak és ellehetetlenítenek mindent, milyen élhetetlen világot teremtenek, olyan ellenzéki polgármesterekre van szükség, akik egyaránt tekintettel vannak az ott élő fideszesekre és ellenzékiekre. Senki nem érezheti azt, hogy neki nincs helye a városában: hogy ellehetetlenítik, kisajátítják a vállalkozását, elveszik az egzisztenciáját.

Ezen a világon változtatni kell. Ahol pedig nincs lehetőség arra, hogy a többséget megszerezzük, ott az ellenzéki politizálásnak kell új lendületet adnunk.

Egy nyári interjújában úgy fogalmazott, hogy „balfaszok voltunk”, és meglehetősen kíméletlen kritikával illette az áprilisi szereplésüket. Mik azok a tanulságok, amiket le tudtak vonni az országgyűlési választások kudarcából, és mostanra már másképp csináltak?

Kampányszervezésben kevés ilyen volt. A kampány leginkább egy olyan zsákbanfutó-versenyre emlékeztet, ahol a Fidesz nemcsak zsák nélkül fut, de néha biciklire ül – ilyen keretek között pedig nehéz versenyezni.

A tanulságokat alapvetően nem az önkormányzati kampányban kell levonni. Abban egy tanulság van: meg kell tudnunk önállóan mutatni magunkat.

Általában véve azonban van egy másik szintje a tanulságoknak, ami szerint sem a személyi szinten, sem pedig a programok szintjén nem volt az versenyképes, amit a Fidesszel szemben kínáltunk. Itt persze van egy ördögi kör: nem vagyunk hajlandóak belemenni abba, hogy a hazugságokkal még vonzóbb hazugságokat állítsunk szembe.

A tanulságokat alapvetően nem az önkormányzati kampányban kell levonni Fotó: Bielik István - Origo

Ha nem leszünk képesek megérteni azt, hogy végre őszintén kell beszélnünk az ország elhúzódó válságáról, és arról, hogy a változáshoz nemcsak a kormánynak, hanem mindannyiunknak változtatnunk kell, akkor Magyarország végleg leszakad az Európai Unióhoz képest.

Ez nem kizárólagosan a Fidesz felelőssége, az azonban igen, hogy a régióban a Fidesz az egyetlen, amelyik módszeresen megsemmisíti és ellehetetleníti az ellenzékét. Ez nem az a tisztességes verseny, amit Lengyelországban, Szlovákiában vagy Romániában látunk.

Kívülről szemlélve az embernek gyakran van az az érzése, hogy nem a Fidesz az, ami legyőzi az ellenzéket, hanem az ellenzék győzi le önmagát. Az önkormányzati választás újabb fejezete hogyan befolyásolja az önökkel egy platformon lévő, ellenzéki pártokhoz fűződő viszonyukat?

Az biztos, hogy ezt így nem lehet még egyszer megcsinálni. Ennek a ciklusnak a közepére az ellenzéki pártoknak világosan definiált értékekkel és világosan meghatározott támogatókkal kell odaérniük.

Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy a Fidesznek nemcsak egy oligarchikusan szervezett médiabirodalommal és tisztességtelenül szerzett forrásokkal van komparatív előnye. Azzal is szembe kell néznünk, hogy az igazságszolgáltatás a főügyészi szinttől az utolsó rendőrig – vagy a kiszolgáltatottsága vagy a személyes elköteleződése okán – nem ugyanúgy bánik a kormányzati politikusokkal, mint az ellenzékiekkel.

Lehet persze azt mondani, hogy teljesen bénák vagyunk, de ha közben a magyar igazságszolgáltatás nem áll ott, és nem mondja azt, hogy Rogán Antal nem tisztességesen jutott a vagyonához, mert nem keresett ennyi pénzt, vagy hogy Szijjártó Péternek nem lehetett volna pénze erre az ingatlanra legális forrásból, akkor egy ponton túl nincsen ereje az ellenzéknek.

Szintén nyáron mondta, hogy a legfontosabb feladatuknak a szervezetépítést látja – különösen vidéken. Ezzel hogy haladnak?

Egy másféléves pártként 12 megyei listát állítottunk – ez alatt a megyei jogú városokon kívüli listákat értem –, ami szerintem egyedülálló teljesítmény.

Hét megyében viszont nem tudtak listát állítani…

Azt tudom erre mondani, hogy az LMP hat év után öt listát állított, és a Jobbik se tudott minden megyében listát állítani. Mi egy másfél éve létező párt vagyunk, szerintem a 12 lista egy komoly mennyiség. Természetesen vannak fehér foltjaink, pontosan tudjuk, hogy melyek ezek. Van olyan megye, ahol néhány aláírással csúsztunk le, és van, ahol még komoly munka áll előttünk.

Az interjúra készülve beszéltem olyannal, aki az elmúlt év során aktívan részt vett az Együtt programjának előkészítésében, ám azt mondta, hogy amíg a civil munkája során napi szinten kell fideszes döntéshozókkal tárgyalnia, addig fel sem merül, hogy névvel, arccal is önök mellé álljon. Van válaszuk erre a dilemmára?

Ez egy nagyon fontos dilemma, amire jelenleg nincs megoldás. Rengeteg ilyen fiatal értelmiségi van, aki mondjuk a Bajnai-kormányban dolgozott, és a világpiacon is értékesíthető tudása van valamilyen területen.
Nagyon könnyű a Tumblren hőzöngeni, hogy miért nem találunk megfelelő embereket, de a 2018-as választásokig biztosan nincsen olyan válaszunk, amivel ők nyíltan fel tudnák vállalni az Együtt támogatását.

Nagyon könnyű a Tumblren hőzöngeni Fotó: Bielik István - Origo

A probléma azonban ennél is szélesebb körű: a szimpatizánsaink egy jelentős része – közalkalmazottak, tanárok, egészségügyi dolgozók – 2010 óta a közelébe sem mer jönni egy ellenzéki szerveződésnek, mert ezért a munkahelyén megtorlás éri. Ezek az emberek nem gyávák, hanem pontosan tudatában vannak a saját kiszolgáltatottságuknak.

A Fidesz egy ilyen rendszert épített, és az a szégyen, hogy ehhez ma – fülüket, farkukat behúzva – a tisztességes jobboldaliak is asszisztálnak.

Ma az ellenzék legfontosabb küldetése, hogy ezt a hideg polgárháborút felszámolja, de egyáltalán nem vagyok abban optimista, hogy 2018-ig ezen a területen bármilyen változás bekövetkezne.

Az utóbbi időben kétféle elemzést lehet olvasni: az egyik szerint Orbán Viktor életfogytig miniszterelnök, a másik szerint viszont a rendszer gazdaságilag nem fenntartható, és előbb-utóbb összeomlik. Leváltható Orbán Viktor egy teljes gazdasági összeomlás nélkül?

Szerintem igen, és ezt 2018-ban meg kell tenni. Nem az a kérdés, hogy le lehet-e váltani, hanem hogy mik a feltételei ennek. Ehhez egy megújított személyi kínálat és megújított program kell.

Ha valaki folytatja azt a gügyögést, amiről az elmúlt húsz év politikája szólt, és ellen-rezsicsökkentéssel, ellenbankmentéssel jön, azt én nem tartom vállalhatónak. Úgy nem akarom leváltani Orbán Viktort, hogy tripla nyugdíjemelést és a semmiből megduplázott egészségügyi béreket ígérünk.

A mostani gazdasági modell nem fenntartható, de nem hiszek abban, hogy összeomlás lesz. Szerintem összeomlás nélkül is le lehet váltani az Orbán-kormányt. Nem egy bal- vagy jobboldali válaszra van szükség, hanem a Fidesznek a versenyt és az együttműködést egyszerre tagadó politikájával szemben kell alternatívát állítani.

Időről időre kipattannak olyan botrányok, amikbe ha nem is kormányok, de politikusok mindenképpen bele szoktak bukni. A Fidesz támogatottsága azonban jól láthatóan meg sem inog tőlük. Hol lát fogást a Fideszen?

A Fidesz nem azért nem inog meg, mert nincsenek ügyek, hanem azért, mert az igazságszolgáltatás nem működik kielégítően. Az ügyészség partnere abban Orbán Viktornak, hogy ellenzéki politikusokat politikai alapon lejárassanak. Gegessy Ferencet „véletlenül” behívják tanúkihallgatásra a kampány utolsó két hetében, ezzel szemben sem Rogán Antal, sem Szijjártó Péter vagyonosodási ügyében nem történik semmi.

Nem mi vagyunk az igazságszolgáltatás, és szerintem ez egy pont után tényleg nem a mi kudarcunk.

Az ügyeket fel kell mutatni – ebben a média ma már partner. A probléma az, hogy az igazságszolgáltatás hiányában ezek az ügyek idővel elülnek. Sajnos ma kormánypárti politikusnak lenni egyet jelent azzal, hogy menlevelet kap az ember a bűnei alól.

Nem válaszolt a kérdésre: hol lát fogást a Fideszen?

Be kell bizonyítani, hogy ezek a dolgok rendszerszerűen működnek. Dokumentálni kell, hogy hány és hány ügyet szabotál el az ügyészség, és utána kommunikálni kell, kommunikálni, kommunikálni. Nem nagyon látok más fogást.

Nem mi vagyunk az igazságszolgáltatás Fotó: Bielik István - Origo

Az biztos, hogy a közöny nem megoldás. Mi azért küldünk önkormányzati képviselőket, hogy ők helyben is küzdjenek a transzparenciáért.

Az utóbbi években a politika a perszonalizációról szól. Arcok kellenek, karakterek, akik mellé, mögé oda lehet állni. Lát ilyen arcot ma a baloldalon?

Van ebben egy generációváltás. Voltak azok, akik részesei voltak a rendszerváltásnak, aztán jöttek és jönnek fiatalok, akik vagy megragadnak, vagy nem. Szerintem az átlagpolitikusok szintjének megújítása is fontos, de ha a kérdése a miniszterelnök-jelöltre vonatkozik: olyan embert, aki esélyes kihívója lehet Orbán Viktornak 2018-ban, jelenleg nem látok. Közös felelősségünk lesz, hogy ez az ember létrejöjjön.

Önt korábban mindenki háttérembernek tartotta, majd egy nyilatkozatában árnyalta ezt a képet, mondván, azért maradt mindig a háttérben, mert látott magánál jobbakat. Készül vezető szerepre?

Én arra készülök, hogy az Együttet mint pártot, illetve az Együtt-PM-et mint pártszövetséget vezetőként megerősítem. A magam helyét jelenleg ebben látom a magyar politikában, és nem másban.

Van viszont a baloldalon egy karakter, aki már bizonyította, hogy alkalmas tömegeket maga mögé állítani, még akkor is, ha most sok egykori támogatója is azt gondolja róla, hogy többet árt a baloldalnak, mint amennyit használ. Ön egykor az egyik legközelebbi kollégája volt – milyen ma a viszonya Gyurcsány Ferenccel?

Nagyon tisztességes viszonyt ápolok Gyurcsány Ferenccel. Ha politikai vitánk van – és sok vitánk van, például Pásztor Albert ügyében –, akkor azt személyeskedésektől mentesen a nyilvánosság előtt is megvívjuk. Nem véletlenül politizálunk más pártban. Egyébként nem járunk össze, de természetesen beszélünk.

Profi szervezetépítőként nyilván tisztában van a SMART-célok jelentőségével. Meg tud jelölni ilyen specifikus, mérhető, elérhető, lényeges és időhöz kötött célt az Együtt számára?

A ciklus második felére mindenképpen el kell érnünk egy tíz százalék körüli támogatottságot a biztos szavazók körében. Az ország mind a 106 körzetében erős szervezettel kell jelen lennünk, az önkormányzatokban pedig képviselnünk kell a tisztességes politizálásról, átláthatóságról szóló elveinket. A ciklus közepére ezenkívül konszolidálnunk kell a választási év adósságait, és egy erős párttá kell válnunk. 2018-ban pedig legyőzzük Orbán Viktort.

Az interjú után Gyulán Szigetvári Viktor azt mondta, tiszteletben tartja Falus Ferenc döntését, bízik abban, hogy a fővárosban a többi ellenzéki jelölt is meggondolja magát, és visszalép Bokros Lajos javára.