Németh Zsolt: Nem volt végiggondolt a tallinni nagykövetség bezárása

Vágólapra másolva!
Bírálta a tallinni magyar nagykövetség bezárását, és elégedetlen magyar–amerikai viszonnyal Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke. Egy interjúban beszélt Paksról és az orosz kapcsolatokról is.
Vágólapra másolva!

A tallinni magyar nagykövetség bezárása nem kellőképpen végiggondolt döntés – nyilatkozta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a Népszabadságnak. Németh két szempontot említett, hogy miért nem volt jó ez:

  • a nyelvi-kulturális kapcsolatok,
  • a biztonságpolitikai üzenet a balti államok felé az orosz–ukrán konfliktus közepette, és hogy ők hogyan érzékelik a budapesti lépést.

Szerinte fontos lenne újragondolnia a Külügyminisztériumnak az észtországi jelenlétet.

Kérdezték a meglehetősen hűvös magyar–amerikai viszonyról is, amire azt mondta, ő sem elégedett a kétoldalú kapcsolatokkal. A magyar diplomáciának eminens feladata, hogy megváltoztassa ezt az érzetet. A magyar nemzeti érdek hosszú távú érvényesítése szoros együttműködést követel meg az Egyesült Államokkal – mondta. Reméli, hogy e heti washingtoni látogatása ebbe az irányba mozdítja a dolgokat.

Rengeteg emberi problémát okoztak – mondta a Külügyminisztérium elmúlt hónapok alatt történt átalakításáról, de abban bízik, hogy Szijjártó Péter új külügyminiszterrel eljön a konszolidáció.

Beszélt arról is, hogy az orosz atomipari szerep megkerülhetetlen Magyarországon. Alapvető érdekünk, hogy a nukleáris energetikai együttműködést mentesítsük a biztonságpolitikai vitáktól – mondta a Népszabadságnak.