Nem kell aggódnunk a gáz miatt

Vágólapra másolva!
Magyarország gáztárolóinak jelenlegi feltöltöttsége és tárolókapacitása bőven elegendő ahhoz, hogy akár egy rendkívüli helyzetben is fedezze a lakossági és vállalati szükségleteket – jelentette ki Áder János köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

Az államfő azt követően nyilatkozott magyar újságíróknak, hogy nyolc másik európai uniós tagország elnökével megvitatta az európai energiaellátás helyzetét. Emlékeztetett arra, hogy az Oroszországból Európába érkező gáznak majdnem kétharmada keresztülhalad Ukrajnán. Úgy vélte, hogy azoknak az országoknak, amelyek nem rendelkeznek elegendő tárolókapacitással, van miért aggódniuk.

Ezek a vezetékek ugyanis ma nincsenek biztonságban, nemcsak a fegyveres konfliktus miatt, hanem az esetleges rendkívüli időjárás vagy egy terrortámadás veszélye miatt sem.

Több gáz kapunk

Magyarország néhány napja nagyobb nyomással és még nagyobb mennyiségben kap gázt Oroszországból, és az eddigi 60 százalékos feltöltöttséget szeretné az uniós elvárásoknak megfelelően magasabb szintre emelni – mondta ÁderJános. Ez biztosítja azt a lehetőséget, hogy egy keményebb tél esetén a szomszédos országokba is tudjunk gázt szállítani.