Visszalépések: elmaradt a dominóeffektus

visszalépők főpolgármester választás
Magyar György, Falus Ferenc, Bokros Lajos
Vágólapra másolva!
Egyszerre ketten is visszaléptek ugyan Bokros Lajos javára, ám Falus Ferenc és Magyar György lépése nem indított el lavinát: sem a Liberálisok, sem az LMP nem lépett vissza, a Jobbik jelöltjétől pedig ezt nem is várták. Tarlós István és a Fidesz továbbra is magabiztos, a baloldal pedig kapott hideget-meleget. Az MSZP, amelyet a többi baloldali párt kész helyzet elé állított, úgy ítélte meg, nem állhat be Bokros mögé.
Vágólapra másolva!

Két fecske sem csinált nyarat

Noha a nem teljesen váratlan, de mindenképpen hirtelen húzással a magát jobboldali konzervatívként meghatározó Bokros Lajos főpolgármester-jelölt mögött sorakozott fel szinte a teljes baloldali ellenzék, a várt dominóhatás elmaradt.

Magyar György és Falus Ferenc is visszalépett Bokros Lajos javára Forrás: Polyak Attila

Falus visszalépése azért hathatott meglepetésként, mert az ellenzéki főpolgármester-jelöltek többsége hetek óta mást sem tett, mint bizonygatta, hogy nem lép vissza senki más javára. Az egyetlen kivétel Magyar György volt, aki a kezdetektől nem vetette el ezt a lehetőséget.

Miután azonban Falus Ferenc és Magyar György is bejelentette, hogy visszalép Bokros javára, és utaltak arra, hogy remélhetőleg más jelöltek is követik a példájukat, ez mégsem történt meg.

Az LMP és a Liberálisok kitartanak

Nem lépett vissza az LMP főpolgármester-jelöltje, sőt Csárdi Antal úgy véli, a baloldalnak egy jelöltje van, az pedig ő, miután Bokros Lajos is jobboldaliként határozta meg magát. Azért sem lép vissza – mondta –, mert így Tarlós Istvánnak olyan ellenzéki kihívója lehet, aki a budapestiek problémáit szeretné megoldani."

Az LMP-s Csárdi Antal nem lép vissza, magát tartja az egyetlen baloldali jelöltnek Forrás: MTI/Soós Lajos

A Liberálisok is megerősítették: attól függetlenül, hogy Falus Ferenc visszalépett, önállóan indulnak az önkormányzati választáson, és Bodnár Zoltán a jelöltjük Budapest élére. Bodnár amúgy nem gondolja, hogy Falus visszalépése komoly lendületet adhat a baloldali pártoknak.

A Jobbik is önállóan indul

A Jobbik jelöltjének visszalépésére egyik szereplő sem számított, a magát 2010 után idén is főpolgármester-jelöltként megmérető Staudt Gábor nem is lépett vissza senki javára. A kialakult helyzetről azonban van véleménye: noha szerinte a bal- és jobboldali megkülönböztetés idejétmúlt, nem lesz olyan induló, aki magát baloldalinak vallja.

Az MSZP nem támogathatja?

Bárándy Gergely szocialista politikus szerint az MSZP akkor jár el helyesen, ha nem áll be Bokros Lajos mögé. A politikus ezt a párt fővárosi és országos elnökségének ülésére érkezve mondta, hozzátéve: az MSZP-nek jelenleg nincs főpolgármester-jelöltje.

A többi baloldali párt kész helyzet elé állította az MSZP-t Falus bejelentésével Fotó: Szabó Gábor

Szerinte, ha pártja elvi politizálást kíván folytatni, nem tud hitelesen támogatni egy magát jobboldalinak valló politikust. Hozzátette: a történtek után mindazoknak le kell vonniuk a politikai következtetést, akik úgy gondolták, nem kívánják támogatni a szocialisták városvezetési tapasztalattal rendelkező politikusát, Horváth Csabát, és helyette mást jelöltek.

Tarlós inkább nem kommentált

A Fidesz–KDNP által támogatott Tarlós István nem kívánta kommentálni, hogy főpolgármester-jelöltek lépnek vissza az önkormányzati választás előtt. A főpolgármester azt mondta: "ami a politikai túloldalon történik most már negyedik hónapja, az elég nehezen értelmezhető".

Tarlós István szerint neki már nem is kell kommentálnia a helyzetet Forrás: MTI/Beliczay László

Úgy fogalmazott, hogy mindezt egyáltalán nem szükséges minősítenie. Az mindenesetre érdekes, hogy nem maradt baloldali jelölt, és a baloldali pártok logója a főpolgármester-jelölti szavazólapon nem is fog szerepelni – jegyezte meg Tarlós.

Kósa: Ez a Kész Átverés Show

Falus Ferenc átverte a fővárosiakat, most pedig az arcukba nevet – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a baloldali összefogás jelöltjének visszalépését kommentálva. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a politikus arról beszélt: „Én sejtettem az elején, csak nem voltam elég bátor, hogy mondjam. Kész átverés, egész biztos valami rejtett kamerás trükk."

Kósa Lajos végig úgy érezte magát, mint a Kész Átverés Show-ban Forrás: MTI/Komka Péter

Úgy vélte, „Falus Ferenc az idiótaságával, az idétlenségével, a tényleg szörnyű megjelenésével, jeges vödrös videójával – éreztem, hogy kész átverés show, csak nem mertem mondani, hogy mikor kerül elő Balázs, és mondja azt, hogy á, gyerekek, vicceltünk". A kormánypárt alelnöke hozzátette: Faluséknak, Bokrossal együtt, nincs egy komolyan vehető mondatuk.

A KDNP Bokros múltjával jött

A KDNP kommentárjában arra emlékeztetett, ki mögé állt be a baloldal. „Szerencsére a magyarok még nem felejtették el, hogy a Horn-kormány egykori minisztere milyen, családokat megnyomorító gazdaságpolitikai szemléletet képviselt, és nem felejtették el a nevéhez köthető súlyos megszorításokat sem" – közölték.

Schiffer András is Bokrost bírálta

Az LMP társelnöke, Schiffer András nevetségesnek nevezte, hogy miután Falus Ferenc visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől, azok a baloldali pártok, amelyek Falus támogatói voltak, Bokros Lajos mellett álltak ki.
A politikus emlékeztetett arra, hogy Bokros Lajos EP-képviselőként öt évet töltött el egy euroszkeptikus, konzervatív frakcióban.

Schiffer András nevetségesnek tartja a kialakult helyzetet Fotó: Origo

„Az a Bokros, aki öt évig üldögélt a brit konzervatívokkal, a klímaváltozást tagadó Klausékkal, a Kaczynskikkal, továbbá még néhány, enyhén széljobber alakulattal közös brüsszeli frakcióban" – írta Facebook-bejegyzésében.

A PM kihátrált Bokros mögül

Mivel Falus Ferenc visszalépését Bokros Lajos javára az Együtt–PM társelnöke, Szigetvári Viktor is üdvözölte, sőt Bokros támogatására kérte az általa képviselt pártszövetség szavazóit, meglepő volt, hogy a PM kihátrált Bokros mögül.

Közölték: megértik ugyan Falus Ferenc döntését, de úgy vélik, „a jobbközép Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjétől a zöld és baloldali értékek képviseletét nem várhatjuk maradéktalanul el".

A baloldal ennél többet érdemel

"Ami a baloldalon zajlik, az komédia. Ez a komédia legújabb felvonása" – fogalmazott az Origo kérdésre Falus Ferenc visszalépéséről Rogán Antal.

Rogán Antal a Fidesz–KDNP jelöltjével, Tarlós Istvánnal Forrás: MTI/Beliczay László

A Fidesz frakcióvezetője szerint ennél a budapestiek és a fővárosi baloldali választók is többet érdemelnek.