Nem lesz Budapesten fajvédő konferencia

Vágólapra másolva!
Pintér Sándor belügyminiszter betiltotta az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3–5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, és utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben.
Vágólapra másolva!

A belügyminiszter – összhangban a kormány és a magyarországi parlamenti pártok ezzel kapcsolatos állásfoglalásaival megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk az alaptörvénybe ütközik, ezért a konferenciát betiltja.

Pintér Sándor felszólította a konferencia rendezőit, álljanak el minden további szervezéstől. Papp Károly országos rendőrfőkapitányt pedig arra utasította, hogy a rendezvényt törvénysértő volta okán minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg, és kezdeményezze a konferencia "közismerten rasszista nézeteket terjesztő előadóival szemben" a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.

Orbán Viktor utasítás adott

"Magyarország Alaptörvényének rendelkezései szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére, illetve a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére" hangsúlyozta közleményében a BM. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg a konferenciát.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a múlt hétfőn tudatta az MTI-vel: a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát. A magyar kormány élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő és a kisebbségeket vallásuk, származásuk miatt sértő szerveződéstől, így a Budapestre tervezett radikális konferenciától is írták a közleményben.

Tiltakoztak a pártok

A tervezett rendezvény ellen korábban tiltakozott az EgyüttPM és a Demokratikus Koalíció is, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja pedig szerdán követelte, hogy tiltsák be a konferenciát. A budapesti Larus Rendezvényközpont, amely eredetileg otthont adott volna jövő szombaton az eseménynek, a hétvégén azt közölte: szerződést bontott a fővárosba tervezett konferencia szervezőivel.

Indoklásukban úgy fogalmaztak: az október 4-ére szervezett rendezvény szellemisége nem felel meg a demokratikus, polgári elveknek.