Vágólapra másolva!
Az elnökség többségi álláspontja, hogy nem támogathatják Bokrost. Megsértődtek, hogy kész helyzet elé állították őket.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnökségének többségi álláspontja szerint a párt nem állhat be Bokros Lajos mögé, és nem támogathatja a magát jobboldali konzervatívként meghatározó egykori pénzügyminisztert a főpolgármester-jelölti versenyben. Szocialista forrásaink szerint az elnökség többsége ezen az állásponton volt.

Erről beszélt egyébként még az ülés előtt újságíróknak Bárándy Gergely, a párt etikai bizottságának elnöke is. Azt mondta: az MSZP akkor jár el helyesen, ha nem áll be Bokros mögé. A politikus hozzátette: az MSZP-nek jelenleg nincs főpolgármester-jelöltje.

Falus Ferenc elvileg még visszavonhatná döntését, ám erre aligha van esély Forrás: Polyak Attila

Tény, hogy jelenleg nincs se MSZP-s főpolgármester-jelölt, se olyan, aki versenyben lenne, és az MSZP támogatná. Ismert, hogy a párt utolsó hivatalos jelöltje, Horváth Csaba visszalépett Falus Ferenc javára, az MSZP mellett a DK és az Együtt–PM által is támogatott Falus viszont hétfőn visszalépett Bokros javára.

Az MSZP értesüléseink szerint megsértődött azon, hogy Falus Ferenc visszaléptetését az Együtt–PM társelnöke, Szigetvári Viktor a múlt héten a kezébe vette és intézte, majd kész helyzet elé állította a szocialistákat. Tény, hogy az MSZP részéről senki nem vett részt Falus és Bokros valamint a szintén visszalépő Magyar György bejelentésén, amelyet az MSZP illetékes fórumának döntése előtt tartottak.

Az MSZP többségi álláspontja, hogy nem állhatnak be Bokros mögé Fotó: Szabó Gábor

Tény, hogy szemben Magyar Györggyel hétfő este a hivatalos választási oldalon nem volt nyoma annak, hogy Falus is visszalépett, tehát ha még nem nyújtotta be ezt hivatalosan, az MSZP akár rá is veheti arra, hogy visszavonja a döntését. Ám ennek nincs sok esélye, úgy tudjuk, az MSZP sem számol ezzel, ráadásul lehet, hogy a választók szemében többet ártana a pártnak, mint használna.

Az elnökségi ülést követően hétfőn kora este az MSZP budapesti párttanácsa is összeült.