Visszalép a főpolgármester-jelöltségtől Falus Ferenc

Falus Ferenc interjú
Falus Ferenc orvos, tüdőgyógyász, egészségügyi menedzser, volt országos tisztifőorvos, kórházigazgató. Az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje a 2014-es önkormányzati választáson.
Vágólapra másolva!
Visszalép a főpolgármester-jelöltségtől Falus Ferenc, a baloldal közös jelöltje. Az ellenzéki pártok Falus tudta nélkül egyeztettek erről a héten. Az új közös jelölt Bokros Lajos korábbi pénzügyminiszter lesz. Ezt hétfőn fogják hivatalosan is bejelenteni.
Vágólapra másolva!

Falus Ferenc visszalép a főpolgármester-jelöltségtől – adta hírül vasárnap este több hírforrás is. Az információt az Origónak is megerősítették ellenzéki források.

Az Origo úgy tudja, már a héten zajlottak egyeztetések az ellenzéki pártok között arról, hogy csökkentsék az ellenzéki oldal főpolgármester-jelöltjeinek számát. Több opció is felmerült, végül abban maradtak, hogy Falus Ferenc, a baloldal közös jelöltje, valamint a függetlenként induló Magyar György ügyvéd is visszalép.

Fotó: Bielik István - Origo

A cél, hogy a demokratikus ellenzéki oldalon egyvalakire lehessen szavazni, és ezzel lendületet kaphatna a kampány – mondta az Origónak név nélkül egy ellenzéki forrás.

Már két hete is felvetődött Bokros neve

Az Origónak már két hete arról beszélt egy politikai elemző, hogy az ellenzéki jelöltek közül Bokros Lajos korábbi pénzügyminiszternek és EP-képviselőnek van a legnagyobb ismertsége, de így is kétséges az esélye a győzelemre. Magyar György is azt mondta, hogy egyetlen jelöltre volna szükség, és magát tartotta volna erre alkalmasnak, de hozzátette, hogy nem vezetné a várost Bokros Lajos nélkül, mert szüksége volna az ő tapasztalatára, realitásérzékére. Úgy tudjuk, hogy Magyar György október 9-én állt volna be Bokros mögé, de Falus visszaléptetése ennek a hivatalos bejelentését is előrehozhatja.

Bokros Lajos januárban Kecskeméten Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A közvélemény-kutatások is azt mutatták, hogy Falus Ferenc Bokros mögött csak a harmadik helyen áll a főpolgármester-jelöltek között. Falus az Origo saját, nem reprezentatív szavazásán is alulmaradt Bokrossal szemben. Olvasóink elsöprő többséggel szavaztak Bokros Lajos főpolgármesterségére, akinek egyedüli jelöltségét Demszky Gábor volt főpolgármester is jó ötletnek tartotta.

Nemrég még örült Falusnak az MSZP, a DK és az EGYÜTT

Augusztus 19-én Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Molnár Csaba, a DK alelnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy sikerült megállapodniuk a demokratikus baloldal közös főpolgármester-jelöltjéről.

Molnár Csaba akkor még azt mondta, hogy "az esélyesek magabiztosságával állunk itt, mert Falus Ferenc Budapest főpolgármestere lesz".

Kunhalmi Ágnes így folytatta: "Falus Ferencet azért támogatjuk, mert ő olyan ember, aki intelligensen, kellő kompromisszumkészséggel, elképesztő kvalitásokkal képes lesz képviselni egy ilyen agresszív kormányzattal szemben a budapestiek érdekét." Majd 8:40-nél így folytatja a videón: " Büszke vagyok arra, hogy a pártom dr. Falus Ferenc mögé állhat."

Falus ezt követően csak az elhíresült jeges vödrös akciójával kapott jelentősebb figyelmet. Korábban még bizakodóan nyilatkozott az Origónak is a győzelmi esélyeiről, és állította: Budapesten lehetnek meglepetések a közvélemény-kutatások eredményeivel szemben.

Falus háta mögött szervezhették az akciót

Falust az utóbbi napokban többször kérdezték a sajtóban a lehetséges visszalépésről, de mindig azt mondta, hogy nem lép vissza. Szeptember 22-én Kunhalmi úgy nyilatkozott, hogy a háttérben informális tárgyalások folynak. Ugyanezen a napon másfél órával később Falus azt mondta, hogy "Én pontosan tudom, hogy ilyen tárgyalások nem folynak", majd hozzátette: elvárja, hogy Bokros Lajos visszalépjen a javára. Az érintett pártok tehát Falus teljes kihagyásával egyeztettek a háttérben.

Az utolsó főpolgármester-jelölti interjú

A lemondás egyik médiaérdekessége, hogy Falust annyira váratlanul érhette a lemondás, hogy két napja, pénteken még ezt nyilatkozta a Hír TV- nek: "Engem ténylegesen négy párt támogat, Bokros Lajosnak a párttámogatottsága viszont sajnálatosan mérhetetlen.‎" A politika gyorsan felülírta Falus pénteki interjúját. Vasárnap este már frissíteni kellett az interjún a feliratokat.

Forrás: Origo