Megvárakoztatták Orbán Viktort

kdnp 70 orbán viktor
Vágólapra másolva!
Megalakulásának 70. évfordulóját ünnepelte a Kereszténydemokrata Néppárt szombat reggel Budapesten. Orbán Viktor kormányfő már a jubileumi választmányi ülés kezdetére megérkezett, de csak bő két és fél órával később, a párt és a megjelent egyházi vezetők felszólalásai, valamint egy kisfilm levetítése után mondhatta el beszédét. 
Vágólapra másolva!

Több a sajtós, mint a vendég – sóhajtott fel mellettem egy középkorú asszony, miután leültem mellé a patinás Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium barokkos dísztermének hátsó soraiban. Én is sajtós vagyok – mondtam. Na, és honnan jött ? – kérdezte kissé gyanakodva a nő.

Válaszoltam, hogy az Origótól. Arra kért, legyünk velük – kereszténydemokratákkal - kíméletes.

Jubileumi választmányi ülés

A Kereszténydemokrata Néppárt jubileumi választmányi ülésén valóban sokan voltak a külön pódiumra ültetett fotósok és operatőrök, de jóval kevesebben, mint a 100-150 meghívott vendég. A KDNP köreihez tartozó megjelentek elsősorban azért gyűltek össze, hogy megünnepeljék a párt megalapításának 70., és újraalapításának 25. évfordulóját. Na és persze azért is, hogy meghallgassák, mit mond Orbán Viktor miniszterelnök a díszterem sárgára festett falai között.

Mindenki Orbán Viktorra volt kíváncsi

A kormányfő Semjén Zsolttal pártelnökkel együtt lépett be a terembe, mire a mellettem ülő asszony azonnal talpra ugrott, és tapsolni kezdett. Sokan elővették okostelefonjaikat, hogy lefotózhassák az érkező miniszterelnököt, a többség láthatóan Orbán Viktorra volt kíváncsi.

70 éves megalakulását ünnepelte a KDNP. Fotó: Bielik István - Origo

Azonban mielőtt pódiumra léphetett volna a miniszterelnök, Latorcai János választmányi elnök kezdett beszédébe a párt 70 évvel ezelőtti megalapítását és történetét felidézve. Őt Dékány Árpád a Zirci Ciszterci Apátság apátja követte, majd Barankovics-emlékérmet adtak át Dzsingisz Gábor diplomatának.

Lassan 1 órája zajlott az ünnepség, szomszédom ekkor hajtogatta szét a meghívóját és a programot, hogy megnézze, mikor következik Orbán Viktor.

KDNP-s felszólalók

Nos, előbb még meghallgattuk Harrach Pétert frakcióvezetőt, aki az elődök helytállását méltatta, akik nem lettek árulók olyan időkben, amikor mások azzá váltak.

Surján László, a párt alelnöke kapta meg a szót: szerinte a mai nyugati világ kiábrándító, az európai civilizáció válsága tapasztalható.

Surján László méltatta a párt munkáját. Fotó: Bielik István - Origo

Rétvári Bence, a párt alelnöke következett, aki kiemelte: még sokszor 70 év áll a párt előtt. Azt is elmondta, hogy az elmúlt negyedszázadban elsősorban nem templomok, hanem Tescók épültek a településekben. Figyelmeztetett: nem szabad, hogy 70 év múlva skanzenben mutogassák a kereszténységet, a kereszténydemokratáknak nagyon fontos szerepük van Magyarországon is.

Időközben kinyitották a díszterem ablakait, az ünnepség óta eltelt 2 óra alatt nehéz lett bent a levegő, egyre többen pillantottak rá órájukra.

Semjén Zsolt Fotó: Bielik István - Origo

A kereszténydemokrácia az európai és a magyar szellemi és politikai történet szerves része – folytatta Semjén Zsolt KDNP-elnök a felszólalásokat. A miniszterelnök-helyettes elmondta: 70 éve alakult az elődpárt, és 25 éve alakult újjá a KDNP, és ma is egyetlen világnézeti pártként szerepelnek a politikai palettán.

Még egy kis mozizás

Sokan már fészkelődtek székeikben, amikor bejelentették, amire mindenki várt: Orbán Viktor beszéde következik. Azaz következett volna, de a válaszmányi elnök bejelentette, hogy előbb még megnézzünk egy részletet a kereszténydemokrácia 70 éves történetét bemutató dokumentumfilmből.

Meddig váratják még Orbánt, milyen hosszú lesz a film? – tört ki a mögöttem ülő férfiból, akinek szomszédja válaszolt, hogy még itt sincs a kormányfő. Szóltam nekik, hogy a miniszterelnök itt ül az első sorban, és a film után következik.

Orbán Viktor kormányfő mellett Latorcai János, (b3), Vejkey Imre, (b2) Firtl Mátyás (b) és Ablonczy Dánielné (b4) Fotó: Bielik István - Origo

A terem hátsó soraiban a bejátszás kezdetekor néhányan felálltak, és az oldalsó kijáratokon kimentek az iskola folyosójára, ahol a 20 perces filmvetítés alatt inkább a felkínál pogácsákat és üdítőket fogyasztották, mosdóba mentek.

Végül több mint két és fél órával a reggeli kezdés után Orbán Viktor szólították a színpadra.
A miniszterelnök körülbelül negyedórás beszédét láthatóan nagyobb érdeklődéssel figyelték a vendégek, mint az előtte felszólaló KDNP-s politikusok és egyházi emberek mondandóját.

Orbán Viktor relatív rövid beszédét zúgó taps kísérte, utána a Himnusz közös eléneklése zárta a csaknem 3 órás ünnepséget.