Lázár János nem válik meg Zoltai Gusztávtól

Vágólapra másolva!
Lázár János nem válik meg tanácsadójától, Zoltai Gusztávtól. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nol.hu-n pénteken megjelent interjúban úgy fogalmazott, a tanácsadást "nem haveri mutyinak tekinti".
Vágólapra másolva!

Zoltai Gusztáv szeptember 9-én, miután Lázár János felkérte tanácsadónak, már ebben a minőségében vett részt a zsidó közösségi kerekasztalon. Zoltai 1991-től volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, és arról a tisztségéről idén április 9-én mondott le. Tanácsadói kinevezése után visszahívták a Dohány utcai templomkörzet elnöki tisztségéből.

Lázár nem tud nemet mondani a másként gondolkodóknak

Lázár János pénteken a nol.hu-nak elmondta, neki azok jelentenek igazán segítséget, azok tudják a legjobb tanácsokat adni, akik számos kérdésben nem értenek egyet vele. A miniszter úgy fogalmazott, nem tud lemondani a vita lehetőségéről, a másként gondolkodók vagy más véleményt vallók meghallgatásáról, szempontjaik figyelembe vételéről.

Arra, hogy Zoltai Gusztáv tanácsadói kinevezése miatt Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány vezetője is bírálta, Lázár János úgy reagált: nem szeretné, ha "szellemi karanténba" szorítaná saját pártja, ha csak párttársai véleményét hallhatná és hallgathatná meg. Hozzátette, nincs joga megkérdőjelezni azoknak a holokauszt-túlélőknek a választását, akik 25 éven keresztül a Mazsihisz egyik vezető tisztségével bízták meg Zoltai Gusztávot.

A Fideszben többen kritizálták a döntést

Lázár János elismerte, hogy a jobboldalon és a Fideszben is erősen kritizálták lépését. Bírálói "némán hallgattak" akkor, amikor a hódmezővásárhelyi ügynöklistát nyilvánosságra hozta - jegyezte meg. A miniszter "nevetséges és szánalmas próbálkozásnak" tartja azt, hogy rajta - aki "egyedüli fideszesként nyilvánosságra hozta a III/III-as ügynököknek és az ügynöktartóknak a nevét" - kérjenek számon kollaboráns magatartást.

Azt nyilatkozta: nagyra becsüli és "irigylésre méltóan vegyes csodálattal" tekint arra, hogy Gulyás Gergelynek nincs szüksége nála idősebb emberek vagy másként gondolkodók véleményére. Ő viszont azt tanulta meg a politikában, a saját hibáiból is okulva, hogy "ráfér", ha olyanok véleményét is meghallgatja, akik nála idősebbek és bölcsebbek - tette hozzá.

Nem jártas a zsidó közéletben

Lázár János az interjúban arra is kitért, hogy nem jártas a zsidó közéletben, nem ismeri a belső viszonyokat, éppen ezért szüksége van egy olyan emberre, aki az elmúlt huszonöt-harminc évben részt vett a zsidó közösség szervezésében. Miután Zoltai Gusztáv közösségi munkája ott véget ért, úgy gondolta, hogy jót tesz saját döntéseinek, ha megkéri őt, adjon neki tanácsokat, és mondjon néhány kérdésben véleményt - fogalmazott.

Orbán is tudhatott róla

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt tájékoztatta-e Zoltai Gusztáv kinevezése előtt vagy után, Lázár János azt válaszolta: folyamatosan tájékoztatta arról, hogy milyen lépéseket tervez a zsidó közösségi kerekasztal összehívása és a Sorsok Háza megvalósítása ügyében. A miniszterelnök ezeket nem kommentálta - folytatta -, azért sem, mert amikor felkérte őt a miniszteri munkára, megadta neki a "gondolkodás és a cselekvés szabadságát". Lázár János hozzátette: addig tudja a munkáját végezni, amíg Orbán Viktor megadja neki ezt a szabadságot, és ezt a kormányfő pontosan tudja.