Felfedte Hende a Gripen-parádé okait és indokait

Célkeresztben című katonai magazin forgatása a JAS-39 Gripen vadászgépekről
Vágólapra másolva!
Jogilag rendben van a stadionavatóra szervezett gyakorlat - derült ki a miniszter tájékoztatásából.
Vágólapra másolva!

A megfelelő jogszabályi hivatkozások alapján és a szükséges felhatalmazások birtokában tartottak a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei gyakorlatot augusztus elején a Fradi stadionavatóján. Ez derült ki Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatásából, melyet a 30 évre titkosított Gripen-parádé részletei után érdeklődő Molnár Zsoltnak küldött.

Levegőben a JAS-39 Gripen vadászgép Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szeptember elején fordult Hendéhez, a titkosítás okát és a gyakorlat részleteit tudakolva. Molnár akkor az Origónak azt mondta, ha a miniszter jogilag helytálló választ ad, elfogadja, de a kíváncsiság mindenképpen indokolt, hiszen "nem szokványos dolog, hogy a honvédség éppen egy stadionavató időpontjában és helyszínén gyakorlatozzon".

A bizottsági elnök előre jelezte, hogy ha Hende Csabától nem kap kielégítő választ, akkor a szakbizottság elé viszi az ügyet. Erre azonban nem lesz szükség, mert Molnár kérdésünkre megerősítette: a miniszter válasza jogilag helytálló volt, ám ennél többet nem mondhat - éppen az ügy titkossága miatt.

Molnár Zsolt szerint a miniszter válasza jogilag helytálló volt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Origo számolt be arról, hogy Hende és tárcája ellentmondásos hivatkozással indokolja a titkosságot. A tárca a honvédelmi törvényt említette, ám a jogszabályban a gyakorlat szó ilyen kontextusban nem szerepel, a szintén hivatkozott vezérkari főnöki utasításban pedig két, az adatok nyilvánossága szempontjából egymásnak ellentmondó passzus is olvasható.