Centizgetniük kell majd a buszoknak a Lánchíd utcában

Várkert Bazár, építkezés, 2014. szeptember
Várkert Bazár
Vágólapra másolva!
A visszapillantó tükrön múlhat majd, hogy elférnek-e egymás mellett a 86-os autóbuszok a felújítás alatt álló Lánchíd utcában. A BKK szerint nem lesz gond a szembetalálkozó járművekkel, a járművezetők azonban aggódnak a kerékpárosok miatt. Egy biztos: a buszsofőröknek centizgetniük kell majd, a biciklisek pedig jobban teszik, ha óvatosan közlekednek errefelé. Szeptember végén átadhatják a gépjárműforgalomnak az augusztusra ígért, felújított útszakaszt.
Vágólapra másolva!
Fotó: Polyák Attila - Origo

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet munkatársa szerint elképzelhető, hogy nem fognak elférni a szembetalálkozó 86-os autóbuszok a felújítás alatt álló Lánchíd utcában, a Várkertbazár előtt.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A Lánchíd utcában a kétoldali kerékpársávok mellett majdnem a teljes hosszban 2 x 3 méter széles a forgalmi sáv, de egy körülbelül 150 méteres szakaszon az utca keskenyebb: itt 1,5 méter széles a kerékpársáv, 40 cm széles a vízelvezető mélyedés és 2 x 2,75 méteres forgalmi sáv. Tehát összesen 5,5 méter helyük lesz a buszoknak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo fotósai 6,13 méter szélességűnek mérték az utca egyik szakaszát, ha tehát éppen itt találkoznak össze a tükörrel együtt 275 cm széles buszok, akkor nagyon ki kell centizniük a távolságot.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A 2 méter 55 centiméter széles Volvo buszok a visszapillantó tükreinek 20-20 centiméteres kiterjedését beleszámolva szinte biztos, hogy valamelyik sofőrnek a vízelvezető mélyedésbe, vagy a bicikliútra kell kormányoznia.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Aggályaikat a járművezetők jelezték a BKV-nak és a BKK-nak is, hiszen ha a szűk útszakasz miatt baleset éri a kerékpárosokat, akkor szerintük őket fogják felelősségre vonni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A BKK ugyanakkor azt állítja, hogy biztonságos lesz a buszok közlekedése a Lánchíd utcában. Indoklásuk szerint a térburkolatos úton 30 km/h-s sebességre korlátozzák a forgalmat, és az úttal megegyező teherbírású vízelvezető árok 3-4 centiméteres mélysége a szembetalálkozó járművek kitérését nem akadályozza majd.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A gépjárművek vágott bazaltkőből készült burkolaton haladhatnak majd, a kerékpársáv nagyelemes borítást kap. Más mintázatban, de szürkén vágott bazaltból készülnek a gyalogos járdák is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A felújítás része a zöldterület megújítása, az automata öntözőrendszer kiépítése, a kandeláberek és a forga­lomtechnikai jelzőoszlopok cseréje is.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az új Lánchíd utcát szeptember végén adják át a forgalomnak, pontos dátumot azonban nem tudott mondani a beruházással megbízott Budavári Önkormányzat.