Folyamatosan vizsgálódik a Kehi a Roma Sajtóközpontnál

ökotárs tüntetés
A tüntetés szervezője
Vágólapra másolva!
Túlterheléses támadásként hat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata a Roma Sajtóközpontra, amely két-három napot kapott a hatóságtól ezeroldalas dokumentációk összeállítására. Az ellenőrzés ellenséges hangulatban zajlik, mintha nem hinnék el, hogy jogszerűen használjuk fel a forrásainkat – mondta el az Origónak Suri Szilvia, a Roma Sajtóközpont munkatársa. A Kehi 30 millió forint után nyomoz náluk. Közben felfüggesztették a norvég pénzeket kezelő összes alapítvány adószámát.
Vágólapra másolva!

Nekünk még megvan az adószámunk, de ez bármelyik pillanatban változhat – mondta kérdésünkre Suri Szilvia. A NAV, a Kehi kezdeményezésére eddig csak a Norvég Alap pénzét kezelő és folyósító alapítványok (Ökotárs, Autonómia, DemNet, Kárpátok) adószámát függesztette fel, ez még nem egyenlő a pénzforgalom lezárásával.

"Nem hittek nekünk"

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal – csakúgy, mint más, norvég pénzeket használó civil szervetek esetében – átfogó vizsgálatot indított a Roma Sajtóközpontban (RSK) is. Május óta négy ellenőrzés volt, személyesen, e-mailben és postán is bekértek tőlük könyvelési adatokat. A személyes kontroll kifejezetten ellenséges hangulatban zajlott Suri Szivia szerint. Mint mondta, úgy érezte, a Kehi ellenőrei nem hiszik el, hogy a norvég alapos pénzeket valóban a megjelölt célokra használnák a sajtóközpontban.

Suri Szilvia, a Roma Sajtóközpont munkatársa szeptember 8-án, az Ökotárs lerohanás jellegű átvizsgálása elleni tiltakozáson Fotó: Polyák Attila - Origo

Az RSK együttműködött a hatósággal, de ez nagyon megterhelte a szervezetet. A bekért adatmennyiség kezeléséhez az sem lenne elég, ha egy munkatársat csak erre állítanának rá. "Volt, hogy két-három napon belül 1200 oldalnyi dokumentumot kértek be tőlünk" – mondta a sajtóközpont munkatársa.

30 millió a tét

A Kehi 30 millió forintot keres rajtuk, az RSK ugyanis mai árfolyamon ekkora összeget, 99 504 eurót nyert el tavaly a Norvég Civil Alaptól, az Opre Roma című makropályázattal.

A forrást a Sajtóközpont részben országos kampányok szervezésére szánja, saját, tízszázalékos önrészével kiegészítve: ebből a pénzből finanszírozták tavaly októberben a Roma Büszkeség Napját, idén áprilisban pedig a Roma vagyok, magyar választópolgár című, voksolásra buzdító programot – de ezt a forrást használták fel honlapjuk fejlesztésére, újságírók és szerkesztők foglalkoztatására is.

Tréningre is jutott

A pályázat része a roma aktivisták kommunikációs képzése: "a legszegényebb régiókba, Borsodba, Szabolcsba mentünk el, hogy jelentkezőket tanítsunk kapcsolattartásra a médiával, közlemények írására, sajtótájékoztatók szervezésére. A húsznapos tréningen 75 aktivista vett részt, oktatásuk összesen 800 ezer forintba került.

Az RSK szeptember végén ismeri meg a Kehi-vizsgálat eredményét – Suri Szilvia biztos abban, hogy a forrásokat előírás szerint használták fel, ha szükséges, ezt jogi úton is bizonyítani fogják.

Nem küldtek adatot

A Kehi azért kezdeményezte a norvég pénzeket kezelő alapítványok adószámainak felfüggesztését, mert a négy szervezet többszöri kérés után sem küldött el egyes adatokat a Magyarországra érkező többmilliárdos támogatásról – közölte a kormányzati hivatal a Népszabadság kérdésére.

A Kehi áprilisban az Autonómia Alapítvány irodájában is ellenőrzést tartott. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A hivatal azt is kifogásolja, hogy az Ökotárs vezette konzorciumot a magyar állam hozzájárulása nélkül választották ki a Norvég Civil Támogatási Alap forrásainak kezelésére. A Kehi ezzel megkérdőjelezi a konzorcium 2008-as kijelölésének jogszerűségét.

Áprilisban kezdődött

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter áprilisban kifogásolta először, hogy nem a kormány ellenőrzi a Norvég Alap civilekhez juttatott támogatásait. A tárcavezető szerint ugyanis a pénzekből az LMP-hez köthető szervezeteket támogatnak.

A Kehi májusban indított vizsgálatot a norvég közpénzeket kezelő vagy felhasználó civil szervezetek ellen – először azzal gyanúsítva őket, hogy forrásaikból áttételesen politikai szervezeteket támogatnak. A hatóságok a Kehi vizsgálata alapján hűtlen kezeléssel és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is meggyanúsították a civileket, akikre szeptember elején nagy visszhangot kiváltó rendőri akcióval csaptak le.

Rendőrök vitték el szeptember 8-án az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, Móra Veronikát. Később kiderült, csak a lakására kísérték, hogy laptopját is megvizsgálhassák. Fotó: Polyák Attila - Origo

A túlzónak tartott rendőri fellépés miatt több százan demonstráltak az Ökotárs Alapítvány irodája előtt. A tüntetés szervezésében részt vett Suri Szilvia is, aki az Origónak hangsúlyozta: a civil szektort nem lehet megfélemlíteni.

Felfüggesztve

Szeptember 24-ére a norvég pénzeket kezelő összes alapítvány adószámát felfüggesztették,
utoljára az Autonómia Alapítványét. A négy szervezet jogszerűtlennek tartja az eljárást.