Már keddtől miniszter Szijjártó Péter

Vágólapra másolva!
Letette a miniszteri esküt szerdán Szijjártó Péter, aki Navracsics Tibort követi a külügyminisztrei poszton. Áder János államfő keddi hatállyal nevezte ki. A parlamentben már kapott is egy interpellációt. 
Vágólapra másolva!

Esküt tett szerdán az Országgyűlésben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az esküokmány aláírása után Orbán Viktor kormányfő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a frakciók képviselői gratuláltak neki. Szijjártó Péter lesz a második legfiatalabb ezen a poszton.Áder János köztársasági elnök - mint az államfői átirat parlamenti ismertetésében elhangzott - szeptember 23-ai, keddi hatállyal nevezte ki tárcavezetővé Szijjártó Pétert.

A külügyi, az európai ügyi, a gazdasági, valamint a nemzeti összetartozás bizottsága szombaton hallgatta az akkor még jelölt Szijjártót. A meghallgatáson azt mondta, hogy a magyar külpolitikát az új világrend követelményeinek megfelelően kell megújítani, fő feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése lesz.

30 millió munkahelyenként a multiknak

Az ezt követő interpellációk során Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselő a Fidesz korábbi ígéretét kérte számon, hogy egy munkahelyet 5 millió forintnál több pénzzel nem támogat. Sallai szerint mára munkahelyenként 30 millióra emelkedett a multiknak juttatott támogatás, miközben a kkv-k esetében csupán 1,5 millió forintot adnak. Szijjártó Péter már miniszterként válaszolt. Nem cáfolta Sallait, de azt mondta, a kkv-kat beszállítóként munkához juttatják a multik. A parlamenti ülésről bővebben itt olvashat.

Szijjártó Péter kinevezésének híre az ellenzéket is izgalomba hozta, kedden bejelentették, hogy újra vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek ellene.