Bukott emberével hódítaná el Újpestet a Fidesz

Vágólapra másolva!
Már az önkormányzati választások előtt szűk egy héttel meg kell kezdeniük a pártoknak az ajánlások gyűjtését a Budapest 11-es számú körzetben tartandó időközi országgyűlési választásra. A parlamenti erők közül egyelőre a Fidesz és az LMP jelöltje tűnik biztosnak, a többiek még nem döntöttek. Kormánypárti győzelem esetén még biztosabb lenne a kétharmad.
Vágólapra másolva!

Október 6-tól gyűjthetik az aláírásokat a jelöltek a budapesti 11-es egyéni választókerületben a november 23-ára kiírt időközi országgyűlési választásra. A voksolást Kiss Péter MSZP-s képviselő július 29-i halála miatt kell megtartani az Újpest közel 95 százalékát és Angyalföld északi részét lefedő választókerületben. A választás egyik legfőbb tétje, hogy megerősödik-e a jobboldali kétharmados többség a parlamentben, vagy pedig maradnak a mostani erőviszonyok.

Az április 6-i választáson Kiss az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP közös jelöltjeként a szavazatok 40,67 százalékával diadalmaskodott, míg Hollósi Antal Gábor, a kormánypártok jelöltje csupán 35,28 százalékot kapott. Harmadik helyen a Jobbik jelöltje végzett a voksok 12,67 százalékával, míg az LMP aspiránsa 7,64 százalékot kapott. A 2011-ben kialakított választókerületben egyébként a jobboldal csak a 2010-es országgyűlési választáson nyert volna, de akkor a baloldal nagyobb gödörben volt.

Trippon biztosan nem indul

Az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció érvényesnek tartja azt a tavaszi megállapodást, amelyben a baloldali politikai erők megállapodtak abban, hogy egy időközi választáson mindig azt a pártot illeti meg az indulás joga, akinek a jelöltje 2014-ben indult – mondta el az Origónak Trippon Norbert, az MSZP újpesti elnöke. Beszámolt arról is, hogy a jelöltállításról az angyalföldi szervezettel közösen kell dönteniük.

Péntekig kell pályázatot benyújtaniuk azoknak, akik indulni szeretnének a november 23-i választáson, majd ez után ül össze a választókerületi taggyűlés, ahol hétfőn véglegesítik a jelölt személyét – ismertette Trippon. Azon kérdésünkre, hogy ő indulni kíván-e a voksoláson, azt felelte: azon dolgozik, hogy október 12-én elnyerje az újpesti választópolgárok bizalmát a polgármester-választáson.

A Fidesz nem változtat

Az Origo korábban úgy értesült, hogy a kormánypártok nagy valószínűséggel Hollósi Antal Gábort indítják. Annak ellenére, hogy Hollósi tavasszal vereséget szenvedett Kiss Péterrel szemben, nem változtatnak a jelölt személyén, mivel helyben jól ismert, és évtizedek óta a IV. kerületben él. Hollósi egyébként a 2010-es országgyűlési választáson egyéniben győzött a IV. kerület egyik választókerületében.

A Jobbik biztosan önállóan indul az időközi országgyűlési választáson, a jelölt személyéről a héten várható döntés. Az LMP is önállóan indul az időközi választáson, vélhetően az áprilisi jelöltjük, Rákosi Judit méreti meg magát. Az ökopártban erről formális döntés még nincsen. A Magyar Liberális Párt ügyvivő testülete és küldöttgyűlése fog arról dönteni, hogy a november 23-i újpesti időközi választáson kit fog indítani.

Az újpesti városháza Forrás: Origo

Veszprémben nagyon nagy lesz a tét

Az időközi országgyűlési választásra ugyanazok a kampányfinanszírozási szabályok vonatkoznak, mint amelyeket áprilisban már megismerhettünk. Így biztosan megint feltűnnek eddig ismeretlen jelöltek és pártok a pénzszerzés reményében. Mint ismert, az egyéni jelöltek legfeljebb ötmillió forintot költhetnek kampányra. Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.

Az újpesti választás után nagy valószínűséggel Navracsics Tibor veszprémi körzetében lesz országgyűlési választás, mivel a korábbi külügyminiszter november 1-jétől várhatóan az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosa lesz. Abban az esetben, ha a várhatóan jövő év tavaszán esedékes voksoláson a baloldal elhódítja a veszprémi körzetet, akkor megszűnik a Fidesz kétharmados többsége.