Nem kell kikockázni a rendőrök arcát

Vágólapra másolva!
Amennyiben a kép nem öncélú. Így döntött az Alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

Az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható a rendőri intézkedésről készült képfelvétel, ha az nem öncélú. Erről az Alkotmánybíróság (Ab) döntött abban az ügyben, amelyet az Index.hu kezdeményezett azért, mert egy perben a bíróság jogsértőnek minősítette fotók közlését.

Az Ab szerdán közzétett határozata értelmében a nyilvánosságra hozatal akkor nem öncélú, ha az eset körülményei alapján a jelenkor eseményeiről szóló vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak minősül.

Az Index még 2011-ben, a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről készült tudósításában közölt rendőrökről felismerhető fotókat. Az emiatt indult polgári perben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kártérítés megfizetésére kötelezte őket a személyiségi jogok megsértése miatt. A portál azonban az Ab-hez fordult alkotmányjogi panasszal, a testület pedig határozatával megsemmisítette a tábla ítéletét, mert úgy ítélték, hogy azzal megsértették az alaptörvényben rögzített sajtószabadságot.