Fegyházat kértek a hummeres gázolóra

Hummeres gázolás, Szeged, emberölés bűntette, tárgyalás
Vágólapra másolva!
Fegyházbüntetést kért az ügyész arra az osztrák férfira, 2012-ben Hummerjével halálra gázolt egy rendőrt. Kedden mondott perbeszédet az ügyész, lesz még egy védőbeszéd is. Csütörtökön ítéletet hozhatnak az ügyben.
Vágólapra másolva!

Fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a Szegedi Törvényszéken arra az osztrák férfira, aki a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummerjvel szándékosan halálra gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

A 36 éves férfit hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádlott az egyik tavalyi bírósági tárgyaláson Fotó: Pályi Zsófia - Origo

– közölte perbeszédében Nagy Csaba ügyész.

Az ügyészség szerint a vádlott Hummerjével három másik járművel konvojban haladt a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó felé, és megpróbált leszorítani az útról egy traffipaxos rendőrautót. A rendőr segítséget kért két a motoros rendőrjárőrtől, ők igyekeztek megállítani a terepjárót. A vádlott az egyik megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával.

Esélye sem volt

A rendőrjárőr ekkor rálőtt a terepjáró kerekeire. A másik motoros járőr, Kenéz Imre Apátfalván úgy próbálta megállítani a férfit, hogy motorkerékpárjával keresztbeállt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd hirtelen gázadással fellökte az előtte álló motort, amely mögött ott állt a rendőr. Kenéz Imre hiába próbált menekülni, esélye sem volt, a férfi elgázolta. A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

A vádlottat ezután a másik járőr próbálta megfékezni, de a férfi késsel támadt rá, majd igyekezett megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. Végül közel negyedóra után, egy civil segítségével sikerült legyűrni. A rendőr közben többször is rálőtt, a férfi súlyosan megsérült.

Tizenötször volt büntetve

Joó Attila tanácsvezető bíró az iratismertetés során közölte, hogy a vádlott autójában egy táskában – a kábítószer-kereső kutya jelzése szerint – korábban drog lehetett, a szakértői vélemény azonban csak az ellátása során kapott gyógyszerekből származó ópiátmaradványokat talált a férfi vérében.

A vádlott az európai bűnügyi nyilvántartás szerint 1993 novembere és 2010 márciusa között Ausztriában és Németországban tizenötször volt büntetve erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények, valamint hivatalos személy elleni erőszak miatt. Egy ausztriai bűncselekmény miatt az eset idején is feltételesen volt szabadlábon.

A tárgyalás Buza János ügyvéd védőbeszédével folytatódik, az ügyben csütörtökön hirdet ítéletet a bíróság, akár életfogytiglanit is kaphat.

A hummeres gázoló ügyéről itt olvashat bővebben.