Nem bírnak az eretnekkel a KDNP-ben

Szalma Botond sokszor kritizálta a KDNP vezetését
Vágólapra másolva!
Nem fogják kizárni a KDNP-ből Szalma Botondot, aki ellen még a múlt héten indított fegyelmi eljárást Rubovszky György – értesült az Origo. Szalma már régóta fekete báránynak számít a kisebbik kormánypárton belül, mivel korábban például Schmitt Pál lemondását követelte. Most az verte ki a biztosítékot, hogy Újpesten Wintermantel Zsolt ellen függetlenként indul a polgármester-választáson.   
Vágólapra másolva!

A Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi választmányi elnökének, Szalma Botondnak a kizárását kezdeményezte a pártügyész. Rubovszky György azért indítványozta Szalma kizárását, mert a párt belső rendjét folyamatosan, súlyosan megzavaró magatartást tanúsít, és a hivatalos Fidesz-KDNP polgármesterjelölt ellen Budapest IV. kerületében függetlenként indul.

Semjénnek nincs ráhatása?

A tervezett kizárás kapcsán az Origo úgy értesült, hogy Semjén Zsolt pártelnök nem siettetné a folyamatot, főleg nem az önkormányzati választás előtt. Az is elképzelhető, hogy a KDNP vezetője szeretné elkerülni, hogy Szalmát kizárják a pártból, annak ellenére, hogy az elmúlt években többször nyíltan kritizálta a kereszténydemokraták politikáját. Egy másik forrásunk szerint Semjén elszigetelődött a párton belül, ezért erre az eljárásra sem lesz ráhatása. A pártelnök térvesztését jól mutatja, hogy állítólag ő volt az utolsó a korábbi kormánytagok közül, aki megtudta, hogy Seszták Miklós lesz az új nemzeti fejlesztési miniszter.

Újpesten nem állapodott meg egymással a Fidesz és a KDNP, de Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP jelöltként indul Forrás: Origo

Szalma: Az eljárás az 50-es évekre hajaz

Az MTI-ből értesültem arról, hogy a pártügyész kezdeményezte a kizárásomat a KDNP-ből – mondta el az Origónak Szalma Botond, a szervezet budapesti elnöke. Az október 12-i újpesti önkormányzati választáson függetlenként induló polgármesterjelölt szerint ez a módszer az 50-es éveket idézi, ráadásul hivatalos értesítést mostanáig nem kapott az eljárás megindulásáról. „Nagyon meglepett a pártfőügyész döntése, mivel úgy tűnik, mostanra bűnnek számít, hogy valaki önálló KDNP-t próbál építeni.”

Szalma Botond sokszor kritizálta a KDNP vezetését Forrás: Facebook

Szalma elmondta azt is, hogy az egyik vádpont vele szemben, hogy függetlenként elindul Wintermantel Zsolt ellen. Emlékeztetett arra, hogy a KDNP helyi szervezete nem támogatta a jelenlegi újpesti polgármester indulását, és arra is megkérték, hogy a párt logóját se használja. Végül az újpesti polgármesterjelölt a helyi választási bizottság határozata alapján Fidesz-KDNP hivatalos jelöltként indul.

„Szalma egy anarchista”

Rubovszky György portálunknak arról beszélt, hogy október 16-ra tűzte ki a fegyelmi tárgyalás időpontját, de annak várható kimenetelét nem akarta megjósolni. Szólt arról is, hogy Szalma rendszeres kapcsolatban állt a pártelnökkel, de arról nem tájékoztatta, hogy függetlenként indulna a polgármester-választáson. A KDNP főügyésze arra is emlékeztetett, hogy a párt országos választmánya jóváhagyta a Fidesszel való szövetségi indulást, így „senkit sem érdekel, hogy egy helyi szervezet miről dönt”. Szerinte Szalma folyamatosan szembement a KDNP politikájával, „egy anarchista”.

Rubovszky György (jobbra) egy parlamenti bizottsági ülésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szalma Botond a KDNP vezetése számára korábban is nehéz embernek számított. Az első jelentős konfliktus közte és a pártvezetés között akkor tört ki, amikor Rétvári Bence igazságügyi államtitkár ellenében őt választották a budapesti szervezet elnökévé. 2012-ben Schmitt Pál államfő lemondását követelte, majd az MDF jogutódaként működő Jólét és Szabadság egyik rendezvényén arról is beszélt, hogy „egyes helyeken csicskaként bánnak a KDNP-vel”, és önálló arcél kialakítását hiányolta a kisebbik kormánypárt részéről.