Az Iszlám Állam a pártrendszert is szétrobbanthatja

svéd választás ünneplése
People celebrate at the election night party of the far-right Sweden Democrats in Stockholm, Sweden, after first exit polls indicate that the party will be third largest in the Swedish parliament after the Swedish general elections on September 14, 2014. Voting for Sweden's parliament ended with an exit poll suggesting a win for a Social Democrat-led left-green trio of parties and a major gain for the far-right Sweden Democrats.The Social Democrat-led group was tipped to get 44.8 percent of the votes, according to the exit poll by public broadcaster SVT, while the anti-immigration Sweden Democrats were seen garnering 10.5 percent, up from 5.7 percent in the last election four years ago. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / ANDERS WIKLUND +++ SWEDEN OUT+++
Vágólapra másolva!
Sorozatban érnek el nagyon jó eredményeket Nyugat-Európában a korábbi pártokkal szemben álló radikális erők. Új jelenség, hogy Svédországban és Németországban is egyre rosszabbul szerepelnek a hagyományos politikai erők. Szakértői vélemény szerint ezen pártok sikeres szereplésében nagy szerepet játszik a muszlim radikálisoktól való egyre nagyobb félelem is.
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódott Nyugat-Európában a radikális szervezetek előretörése. A szeptember 14-i svédországi parlamenti választáson a Svéd Demokraták nevezetű alakulat óriási meglepetésre, a szavazatok 12,9 százalékának a megszerzésével a harmadik helyen végzett. Németországban pedig az Alternatíva Németországnak nevezetű alakulat a brandenburgi és a thüringiai tartományi választáson több mint tízszázalékos eredményt ért el.

Mindkét alakulat megerősödése közül inkább a németországi új párté számít nagyobb meglepetésnek, mivel a skandináv országokban az utóbbi években a radikális pártok több esetben is kormánykoalíciók tagjaivá váltak. Berlinben az alternatíva megerősödése miatt igazából Angela Merkel kancellárnak fájhat a feje, mivel hosszú évtizedek után egy jobboldali riválist kaptak a kereszténydemokraták, ráadásul az új erő szavazóinak a nagy része is a CDU-tól pártolt át.

Bernd Lucke, az Alternatíva Németországnak párt elnöke jogosan ünnepelhet Forrás: AFP/Jens Buttner

A bevándorlást támadták

Csupán részben lehet a Jobbikhoz hasonlítani a Svéd Demokratákat, mivel a helyi jellegzetességek miatt nem lehet teljesen párhuzamot vonni – mondta az Origónak Krekó Péter. A Political Capital igazgatója szerint egy általános európai jelenségbe illeszkedik a svéd radikális párt sikere, mivel a tabudöntögetés mítoszával a populista, radikális jobboldali erők sokszor komoly népszerűséget képesek szerezni. A skandináv államban a bevándorlás kérdését emelték a középpontba a radikálisok, míg nálunk a Jobbik a cigánykérdés témává emelésével tudott áttörést elérni.

A szakember szerint abban van részigazság, hogy az integrálatlan bevándorlók kérdésével kevesebbet foglalkozott a főáramú politika, amiből a svéd demokraták profitálni tudtak. Emlékeztetett arra is, hogy a párt korábbi szlogenje a „Svédország a svédeké” volt, ami nagyban emlékeztet a Jobbik „Magyarország a magyaroké” jelmondatára. A svéd demokrata párt egy extrém ifjúsági szubkultúrából nőtt ki, de az utóbbi években ügyeltek arra, hogy mérsékeltebb arculatot mutassanak, részben ez a sikerük titka – vélekedett Krekó.

A svéd demokrata párt szimpatizánsai is joggal örülhetnek Forrás: AFP/Anders Wiklund

Ezért támadják a muszlimokat

A szakember szerint nagy különbség a svéd radikális erő és a Jobbik között, hogy míg az előbbi alapvetően Izrael-párti és muszlimellenes, addig a hazai radikálisokra pontosan ezzel ellentétes nézetek a jellemezőek. Érdekes, hogy a svéd demokraták toleránsak a melegekkel szemben, és a muszlim vallási szokásokkal szemben éppen emberi jogi érveléssel lépnek föl. Krekó emlékeztetett arra, hogy a svéd radikálisokat is karanténba zárták, de éppen emiatt váltak érdekessé a széles közvélemény előtt.

A Political Capital igazgatója úgy véli, az Iszlám Állam napjainkban látható és Európába is átgyűrűző tevékenysége nagyban segítheti ezen erőket, mivel a nyugati társadalmakban egyre erősebb a félelem a muszlim kisebbséggel szemben. És valóban problémát jelent, hogy vannak a többgenerációs bevándorlók körében olyan fiatalok, akik sok esetben nem tudnak beilleszkedni a többségi társadalomba, és szélsőséges szervezetek tagjai lesznek, vagy akár az Iszlám Állam kötelékébe állnak – még ha ezek nyilvánvalóan csak egy kisebbséget képviselnek is a muszlim közösségen belül – hívta föl a figyelmet a szakember.

Jimmie Akesson, a svéd demokrata párt elnöke Forrás: AFP/Anders Wiklund / Tt

Kisebb államot akarnak

A skandináv államokban tapasztalható radikális párti áttörést érdemes árnyaltabban kezelni. Dániában és Norvégiában a szélsőségesnek titulált erők mostanra a kormánykoalíciók részesei lettek, és nagyban idomultak a mainstream pártok politikájához – magyarázta Krekó. Ezen erők nagyrészt a jóléti állam túlságosan nagy kiterjedtsége ellen lépnek föl, és a bevándorlást próbálják valamilyen szinten kordában tartani.

Az Alternatíva Németországnak sikere abban rejlik, hogy a fiatalos és újszerű profilja miatt képes szavazói tömegeket maga mellé állítani. A szakember úgy vélte, Németországban megmerevedett a pártrendszer, és a választók ráuntak a régi pártokra. Így minden újdonság felkelti a szavazó érdeklődését – különösen, ha egy párt azzal az igénnyel lép fel, hogy olyan tabukat döntögessen, mint például az euróövezeti tagság, a jóléti állam vagy a bevándorlás.