A Tiszántúlon a legrosszabb az allergiásoknak

Vágólapra másolva!
A hétvégén elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén a magas, a Tiszántúlon pedig a nagyon magas szintet is elérheti a parlagfű pollenkoncentrációja – figyelmeztetett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) előrejelzése szerint a kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, elérheti a magas, illetve a nagyon magas szintet.

A csalánfélék és a pázsitfüvek virágporának mennyisége általában alacsony, de esetenként közepes is lehet. A nyáron jellemző többi allergén növény (útifű, üröm, libatopfélék, kenderfélék) pollenje várhatóan csak alacsony koncentrációban lesz jelen a levegőben.

A sok csapadék segített

Az ÁNTSZ korábban azt közölte, hogy a csapadékos időjárásnak köszönhetően országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért az OKI mérsékelte a korábban kiadott riasztási fokozatokat.

Továbbra is a nyíregyházi és a kecskeméti mérőállomás környezetében található a legtöbb parlagfűpollen a levegőben, az elmúlt héten naponta átlagosan 100-199 pollenszemet mértek légköbméterenként. Emiatt ebben a két térségben a hatfokozatú skálán harmadik fokozatú (piros), az ország túlnyomó részén pedig második fokozatú (narancs) riasztás van érvényben.

A parlagfűre érzékenyeknek továbbra is számítaniuk kell arra, hogy tüneteik jelentkezhetnek. Számukra továbbra is javasolt a reggeli szellőztetés, a gyakori hajmosás, a megszokottnál gyakoribb porszívózás és ágyneműcsere.