Elkezdődött az ároktői banda pere Szegeden

Ároktői banda, tárgyalás, felszólalás az utolsó szó jogán
Ároktői banda, tárgyalás, felszólalás az utolsó szó jogán
Vágólapra másolva!
Az elsőfokú ítélet ismertetésével elkezdődött az ároktői banda ügyének tárgyalása Szegeden. Az idős embereket különös kegyetlenséggel kirabló társaságot januárban már elítélték a 2008-ban és 2009-ben elkövetett, két halálesettel járó támadásokért. Az ügyükben zajló eljárás rendkívül hosszúra húzódott, még szökni is próbáltak.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék januárban hozott elsőfokú ítéletet az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében. Hárman életfogytiglanit, ketten közülük tényleges életfogytiglanit kaptak. A három másik vádlottat húsz-, tíz- és nyolcéves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság.

Két embert megöltek

Az ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlottak és védőik is fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára, ahonnan az Országos Bírói Hivatal a Szegedi Ítélőtáblára helyezte át.

A banda az ügy januári tárgyalásán Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A vádlottak az elsőfokú ítélet szerint még 2008 végén és 2009 elején támadtak meg és raboltak ki főként idős embereket. Olyanokra pályáztak, akik jó anyagi körülmények között éltek. Éjszaka, maszkkal az arcukon, kesztyűben törtek be. Megverték és kirabolták, majd megkötözve otthagyták áldozataikat, akik közül nem élték túl a támadást.

Szökni is próbáltak

Összesen 12-szer törtek be Budapesten, Szihalmon, Horton, Andornaktályán és Görbeháza-Bagotán. 2009 áprilisában fogták el őket, akkor derült ki, hogy rokonok. Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, valamint több rendbeli jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett rablás miatt emeltek vádat ellenük.

A fél évtizede húzódó eljárásban tavaly tavasszal többen előzetesből házi őrizetbe kerültek, mert lejárt az előzetes letartóztatás törvényben rögzített, akkor még négyéves felső határa. Októberben két vádlott meg is szökött a házi őrizetből, de napokon belül kézre kerítették őket Svájcban.