Az Egyesült Államok megkerülhetetlen tényező

Obama
US President Barack Obama delivers a prime time address from the Cross Hall of the White House on September 10, 2014 in Washington, DC. Vowing to target the Islamic State with air strikes "wherever they exist", Obama pledged to lead a broad coalition to fight IS and work with "partner forces" on the ground in Syria and Iraq. AFP PHOTO/POOL/Saul LOEB
Vágólapra másolva!
Bár az Egyesült Államok az utóbbi időben veszített a presztízséből, nincs olyan komoly konfliktus a világban, amelyet a részvétele nélkül meg lehetne oldani – hangzott el Magyarics Tamás Az Egyesült Államok külpolitikájának története című kötetének bemutatóján, csütörtökön Budapesten. A kiadványt az Antall József Tudásközpont jelentette meg.
Vágólapra másolva!

A szerző, Magyarics Tamás dublini nagykövet, történész kiemelte: bár manapság sokan beszélnek arról, hogy az Egyesült Államok hanyatlik, szétesőben van, ezek a vélekedések túlzóak. A gazdasági teljesítménye még mindig alapvetően jó, a hadi kiadásokat fenn tudják tartani, vagyis nem látszik hanyatlás – magyarázta. Úgy vélte, ugyanakkor az ország presztízse már nem olyan, mint régen volt, „ha csinálnak valamit, az a baj, ha nem csinálnak valamit, akkor az”. Viszont nincs olyan komoly konfliktus, amelyet az Egyesült Államok nélkül meg lehetne oldani – mutatott rá.

A kínai növekedés fenntarthatatlan?

Magyarics elmondta: ugyan sokak szerint az Egyesült Államok komoly vetélytársa lehet Kína, de Kína nem expanzív jellegű hatalom, a gazdasági fejlődése, amely miatt a világ odafigyel rá, sok szempontból fenntarthatatlan. Európa sem lehet az Egyesült Államok versenytársa, mert az EU gazdaságilag óriás, de hatalmi szempontból törpe, és kevésbé koherens szereplője a nemzetközi kapcsolatoknak – mondta. A szakértő hangsúlyozta: összességében ugyan az Egyesült Államok veszített egyedülálló szerepéből, de még mindig rendkívül jelentős.

Nincsen nagystratégiája az Obama-adminisztrációnak Forrás: AFP/Saul Loeb

Az Antall József Tudásközpont rendezvényén Szemerkényi Réka miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadó arról beszélt, hogy valóban divattá vált az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok hanyatlásáról beszélni, de akik azt hiszik, hogy elindult ez a folyamat, azok figyelmen kívül hagyják az amerikai történelem sajátosságát, vagyis azt, hogy az ország egyik ereje, kulcsfontosságú meghatározója a belső megújulási képessége, az innováció ereje. Ráadásul az Egyesült Államoknak nincs kihívója katonai szempontból – tette hozzá.

Ez még mindig jobb

Magyarics arra is kitért, hogy az Obama-adminisztrációval szemben legtöbbször az a kritika fogalmazódik meg, hogy nem látja tisztán az irányt, gyakran egymásnak is ellentmondó intézkedések születnek, és mindenképpen passzívabb, visszahúzódóbb külpolitikát folytat az ország, mint korábban. Valóban nehéz felfedezni egy nagy stratégia körvonalait jelen pillanatban – vélekedett. Hozzátette: nem biztos, hogy ez baj, mert még mindig jobb, mintha egy rossz stratégiát követne.

Kína egyelőre nem lesz az USA kihívója Forrás: Imaginechina/Qi Yunfeng

2001, a korszakváltás éve

Frank Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-amerikai intézetének professzora azt mondta, azért nincs egy nagy stratégiája az Egyesült Államoknak, mert nem nagyon lehet tudni, mi fog történni, bizonytalanul alakulnak a dolgok a világban. Frank kiemelte: az Egyesült Államokban 2001-ben korszakváltás következett be, a saját területén érte támadás, és ezt a mai napig nem heverte ki. Onnantól kezdve mindenre másképp reagáltak, hiszen az amerikaiak hozzászoktak, hogy teljes biztonságban élnek, megtámadhatatlan az országuk – magyarázta.